Belföld

Átlátszó: a választásokra változtatott nevet egy jelölt, hogy azonos legyen egy riváliséval, később visszaváltoztatta

MTI
MTI

Kaposvár és környékének választókerületében a 2022-es országgyűlési választás időszakában több olyan jelölt is elindult függetlenként, akinek neve pontosan ugyanaz volt, mint ellenzéki vetélytársáé. Az Átlátszó most viszont azt is kiderítette, hogy az egyik ilyen névrokon, Horváth Ákos éppen a választások előtt változtatta meg a nevét, hogy hasonlítson egy másik jelöltre, majd pár hónapon belül vissza is keresztelte magát.

Az újdonsült Horváth Ákos Somogy megye 1-es választókerületében indult el a választáson, függetlennek mondott jelöltként.

Az „eredeti” Horváth Ákos vállalkozó 2019-ben az ellenzéki összefogás polgármester-jelöltje volt a településen, és az előválasztáson is indult. Somogy 1-ben a 2021-es ellenzéki előválasztáson Varga István (DK) győzött, Horváth Ákos lett a második, így ő már nem játszott szerepet a 2022-es országgyűlési választáson, azonban a kaposváriaknak ismerősen csengett a név, ezt akarta kihasználni a független jelöltként induló névrokon.(Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet a választáson Varga István névrokona is elindult, ezért az ellenzéki összefogás jelöltje a dr. címmel próbálta magát megkülönböztetni.)

Az Átlátszó cikke szerint Horváth Attila a választások előtt (2022. február 2-ával jegyzett adatváltozás során) először átjelentkezett Kaposvárra, – ugyanazzal a születési idővel, hellyel, azonos adószámmal. Ám egy nap múlva, egy újabb adatváltozás nyomán, már Horváth Ákos néven szerepelt. A választások után viszont az eljárás fordítottja játszódott le: 2022. június 10-én a cégadatbázisban Horváth Ákos visszakapta az eredeti nevét, Horváth Attilát, majd 2022. szeptember 28-ával állandó lakhelye is ismét Karád lett.

A tavalyi országgyűlési választáson végül az újdonsült Horváth Ákos csupán 369 szavazatot kapott, ami a voksok 0,88 százaléka, tehát az általa begyűjtött szavazatok nem játszottak különösebb szerepet a végső döntésben. A fideszes Gelencsér Attila 47,63 százalékkal győzött, a második az ellenzéki összefogás jelöltje, dr. Varga István lett 34,83 százalékkal.

Az Átlátszó cikkében arról is ír, hogy egy Horváth Attila nevű férfi kétszer is indult Fidesz-színekben az önkormányzati választáson Karádon: 2010-ben és 2014-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik