Belföld

Megkérdezték Szijjártó Pétert, mikor mondott igazat

MTI /AP / Ivan Fedorenko
MTI /AP / Ivan Fedorenko
A külügyminiszter helyett államtitkára válaszolt.

A szocialista Tóth Bertalan kérdezte Szijjártó Pétert arról, mikor mondott igazat. Az ellenzéki képviselő felidézte, hogy a kormány honlapja szerint a külügyminiszter áprilisban Moszkvában olyan megállapodásokat kötött, amelyek biztosítják Magyarország zavartalan és folyamatos földgáz- és kőolajellátását a következő időszakban is. Szijjártó Péter akkor alapvető fontosságúnak nevezte a földgázszállítás zavartalanságát, üdvözölte azon opció meghosszabbítását, amely értelmében szükség esetén lehetőségünk lesz a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felüli vásárlásokra is. Azt mondta, kiterjesztették a lehetőségét, hogy Magyarország a gáz aktuális árától függetlenül, késleltetve fizetheti meg a megszabott 150 eurós árszint feletti részt. Utolsó pontként közölte, Oroszország arról biztosította, hogy minden technológia, tudás, alkatrész a rendelkezésére áll a Török Áramlat vezeték folyamatos üzemeléséhez. A külügyminiszter tájékoztatása szerint fontos megállapodást kötöttek arról, hogy az orosz szállító továbbra is az ukrán-magyar határon adja át a kőolajat a Molnak.

Ehhez képest a BBC Hardtalk című műsorában az „új gáz-, olaj- és atomenergia-szerződéseket” érintő kérdésre viszont azt válaszolta, hogy Moszkvában nem kötött semmiféle új szerződést, hiszen

az atomenergiáról szóló megállapodásunkat 2014-ben írtuk alá, azaz 9 éve. A gázzal kapcsolatban az utolsó hosszú távú szerződést 2021-ben írtuk alá, majdnem két évvel ezelőtt. Van egy hosszú távú olajszerződésünk is, amelyet sok évvel ezelőtt írtunk alá. Nincsenek új megállapodások.

Tóth Bertalan szerint ezek olyan ellentmondások, amelyeket tisztázni kellene, hiszen a magyar nyelv szabályai szerint, illetve jogi  értelemben a meglévő szerződés módosítása már új szerződésnek minősül.

A magyar diplomácia első számú vezetőjeként külön felelősséggel tartozik a hazánk külkapcsolatai irányában fennálló bizalom megőrzéséért is, ezért a két megszólalása között feszülő ellentmondást tisztázni szükséges.

Fentiekre tekintettel arról kérdezte a minisztert:

  • Mikor mondott igazat a hazai energiaellátás ügyében: amikor azt állította, hogy a 2023. április 10-i moszkvai látogatása során nem születtek megállapodások, vagy amikor pontokba szedve közölte, hogy ezen az úton milyen megállapodásokat sikerült megkötni?
  • Mikor hozzák nyilvánosságra a 2023. áprilisában tett moszkvai útja során kötött megállapodások részleteit?

Magyar Levente államtitkár minderre talányos választ adott. Idézzük.

Új szerződés megkötésére nem került sor. A paksi beruházásról szóló szerződések több mint kilenc éve köttettek. A háborútól és a szankcióktól függetlenül is jelentősen változott a műszaki és technológiai környezet, ezért ezekhez a szerződéses keretekhez hozzá kellett nyúlni.

A kiemelt képen mindenesetre az látszik, amikor Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója kezet fog Szijjártó Péterrel a paksi atomerőmű-beruházás kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról szóló megállapodás aláírása után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik