Belföld

Orbán a rendőri fellépésről: A törvényeket mindenki tartsa be

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Önnek a torkához szorították már a gumibotot egy embertelen rendszerben, pontosan tudja, hogy milyen érzés. Elítéli-e, hogy a magyar rendőrség gumibottal ver ártatlan embereket?

– tette fel Orbán Viktor miniszterelnöknek az azonnali kérdést Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke az Országgyűlésben.

A magyar parlamentben akkor lehet valaki képviselő, ha esküt tesz. Ez világosan beszél: a törvényeket betartom és betartatom. Önök az ellenkezőjét teszik, folyamatosan arra biztatnak embereket, hogy ne tartsák be a törvényeket.  Nem lehet építési telekre törvényellenesen behatolni, nem lehet középületeket megrongálni, és rendőröket sem lehet megdobálni

– mondta válaszként Orbán.

Viszonválaszában Gelencsér ismét rákérdezett arra, elítéli-e Orbán a rendőri fellépést. Orbán pedig megismételte, hogy mindenkit, diákokat, pedagógusokat, szülőket és a momentumos képviselőket is arra kér, tartsa be a törvényeket.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes a pedagógusok státusztörvényéről kérdezett, hogy miért tiltja azt, hogy a tanárok elmondhassák véleményüket a rendszer állapotáról.

Orbán szerint van Magyarországon néhány hivatásszakma, amelyeknek speciális szabályozásra van szükségük. Ilyen az egészségügy, a rendvédelem és a katonáké is. A kormány úgy tekint a pedagógusszakmára is mint hivatásszakmára. Az egyeztetések pedig arról zajlanak most, hogy mit tartalmazzon az ezt szabályozó törvény.

A jobbikos Lukács László György Parragh Lászlóról, az iparkamara vezetőjéről beszélt, és azt kérdezte, a kormány támogatná-e a Jobbik javaslatát a kamara megállítására.

Orbán szerint a kormány nem tehet meg akármit, nem mondhatja meg a kamarának, mennyi tagdíjat szedjen, és azt mire költse. Arról dönthetnek, hogy van-e szükség kamarára és kötelező kamarai tagságra. Ez a vita eldőlt, arra jutottak, hogy szükség van rájuk. Arról, hogy mire költhetik el a tagdíjat, csak a kamara demokratikusan megválasztott vezetése dönthet, mondja Orbán. Ő mindenesetre pozitívan ítéli meg az iparkamara munkáját.

Kanász-Nagy Máté az LMP-ből arról beszél, hogy a kormány akkumulátorgyarmattá akarja tenni Magyarországot. Az akkumulátorgyárak ügye pedig szerinte döglött ló.

Orbán szerint az elektromos autók ügye biztosan nem döglött ló. Szerinte a környezetvédelmi előírásokat be fogják tartani, Magyarország pedig vízgazdag, több víz megy ki az országból, mint amennyi bejön. Szerinte minden munkahely első helyen a magyarokat illeti meg, második helyen a szomszéd népeket, és ha már mind elfogyott, akkor jöhetnek máshonnan is. Az a szabály, hogy nem lehet több munkaerőt behozni, mint amennyi betöltetlen munka van – jelentette ki.

Kanász-Nagy ezután azt kérdezte, hogy miért a végére állunk be ennek a sornak, miért nem az elejére: miért összeszerelni akarunk, miért nem kutatni és fejleszteni?

Orbán szerint a gyártósoron dolgozó munkások bére magasabb, mint a feldolgozóiparban, így Kanász-Nagy a magasabb bérek ellen beszél. Szerinte egyébként az eddigi rendszer is azt mutatja, hogy az összeszerelés magával húzza a többi, magasabb hozzáadott értékű munkahely létrejöttét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik