Belföld

Minden, amit teszünk, szívből jön

A Vöröskereszt és a Vörösfélhold munkatársai, valamint önkéntesei világszerte gondoskodást, együttérzést, és segítő kezet nyújtanak a legkiszolgáltatottabbaknak.

Május 8-a a Vöröskereszt és Vörösfélhold világnapja, egyúttal Henry Dunant születésének évfordulója is. Ő alapította 160 évvel ezelőtt, 1863-ban a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát. Később az ő elképzelése nyomán jött létre a világméretű Vöröskereszt és Vörösfélhold mozgalom, amelynek munkájában ma a Föld 192 országában több mint ötszázezer munkatárs és 14 millió önkéntes vesz részt.

A legtöbb ember nap mint nap találkozik a Vöröskereszttel vagy a Vörösfélholddal anélkül, hogy észrevenné. Te például adtál valaha vért, vagy ismersz valakit, aki már adott? Vettél valaha részt elsősegély-nyújtó tanfolyamon? Kaptál már segítséget önkéntesektől? Szinte mindannyiunknak van egy vöröskeresztes vagy vörösfélholdas története.

Bárhol is tevékenykedjenek  ̶  fegyveres konfliktusok vagy természeti csapások, éghajlati vagy egészségügyi veszélyhelyzetek idején  ̶ , a Vöröskereszt és a Vörösfélhold munkatársainak és önkénteseinek rendíthetetlen elkötelezettsége,  példamutató odaadása világszerte sokak csodálatát kivívja.

Ennek ellenére óriási kihívásokkal kell szembenéznünk humanitárius tevékenységünk során, hiszen bizonytalan világban élünk, amelyet összetett és többdimenziós válságok sújtanak. A nemzetközi közvélemény gyakran megfeledkezik az elhúzódó és kevéssé látványos válsághelyzetekről, továbbá nincs elegendő forrás, hogy folyamatos segítséget kaphassanak azok, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá. A természeti csapások, éghajlati és egészségügyi veszélyhelyzetek is egyre szaporodnak, soha nem látott méreteket öltve.

Mindezeken túl, a fegyveres konfliktusokban részt vevő felek gyakran figyelmen kívül hagyják a humanitárius jog alapvető szabályait, és akadályozzák a semleges és pártatlan humanitárius szervezetek hozzáférését a rászorulókhoz, a hozzáférést, amelynek pedig szabadnak és biztonságosnak kellene lennie.

A mi Vöröskereszt és Vörösfélhold családunk a humanitárius segítségnyújtás élvonalában van, és védelmet biztosít azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Erőnk az egységünkben rejlik, továbbá abban, hogy eltökélten képviseljük a semleges, pártatlan és független humanitárius tevékenység eszméit, valamint elkötelezettek vagyunk az emberiesség ügye iránt.

Ma a Vöröskereszt és a Vörösfélhold önkénteseinek és munkatársainak millióit ünnepeljük, akik Világszerte ‒ így a Magyar Vöröskereszt közösségének tagjaként is ‒,  nap mint nap továbbviszik Henry Dunant örökségét, reményt és méltóságot adva a kiszolgáltatottaknak a kétségbeesés idején, mindenfajta megkülönböztetés vagy személyes haszonszerzés gondolata nélkül. Minden, amit teszünk, szívből jön.

Boldog Vöröskereszt és Vörösfélhold világnapot! #FromTheHeart #szívbőljön

Ajánlott videó

Olvasói sztorik