Belföld

Heisler András: Az orbáni zéró toleranciának vége. Budaházy már szabad

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az orbáni zéró toleranciának vége. Budaházy már szabad – erről írt vasárnapi Facebook-posztjában Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki kitér arra is, hogy az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) a NER része lett.

Hesiler szerint a kormány mesterségesen alapított zsidó szervezeteket erősít a független Mazsihisz képviselettel szemben.

Zsidó temetők megújítása, zsinagóga rekonstrukciós program, Izrael barátság, emelkedett hangulatú megemlékezések, fizikai biztonság. E díszletek között a magyar zsidóság szétverése, hagyományaink és függetlenségünk megszüntetése zajlik.

Heisler a vasárnapi elnökválasztásra is kitért posztjában:

Legyen szervilizmus mindenek felett! Ez a kormányzati elvárás a Mazsihisz vasárnap megválasztandó új elnökétől is. Volt már ilyen a történelmünkben. Akkor, a zsidók kemény szavakkal elítélték az életéért küzdő Izraelt. Volt már ilyen, akkor a zsidó tradíciókat a családok életéből kiűzték. A május 14-i Mazsihisz választáson arról fogunk dönteni, akarjuk-e ezt újra.

Heisler szerint ma a zsinagógáinkban félelem uralkodik: „félelem a jövőtől, a teljes bizonytalanságtól. Ha nem leszünk erősek, diaszpóránk lassan széthull és elveszik őseink öröksége. S a gyalázatot követően az EMIH majd magában tombolhat. Ebben azonban tévednek. Mai gyarapodásukkal csak majdani zuhanásuk mélységét növelik. S ha bajban lesznek, ahogy jöttek, úgy fognak innen elmenni és nem hagynak mást csak a rombolást és az űrt.”

Heisler kifejtette véleményét a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközségről is, az ortodox felekezetek közötti vitáról nemrég a 24.hu-n részletesen beszámoltunk.

A Mazsihisz elnöke arról ír, hogy „amit a chabad lubavicsi identitású EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) tesz a magyarországi ortodoxiával, az a zsidóság ellen elkövetett bűn”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik