Belföld

Tíz napig lekötözve tartottak egy autista fiút a kaposvári kórházban

Embertelen bánásmód miatt pert indított egy édesanya, miután napokig lekötözve tartották fiát a kórházban – derül ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményéből. Az anya a TASZ ingyenes jogsegélyszolgálatán keresztül kért segítséget.

A jogvédő szervezet megnyerte a súlyos autizmussal élő ügyfelük, Péter perét, akit tíz napig jogellenesen tartottak lekötözve a kaposvári kórházban.

Az eset öt évvel ezelőtt történt. Most másodfokon is kimondta a bíróság, hogy a kórház megsértette az akkor még csak 17 éves fiú emberi méltóságát, személyes szabadságát és testi épségét azzal, hogy jogellenesen lekötözték. A bíróság egy millió forint kártérítést is megítélt.

A fiú édesanyja, Irén 2018 márciusában hívta ki a mentőket, miután Péter elkezdte a konyhai berendezést kidobálni a házból. Az édesanya szerint azért tette ezt, hogy „minden üres legyen”, mert a fiú nehezen viseli a környezetében a tárgyakat, így érzi jól magát. Ez a fajta viselkedés ismerős volt Irénnek, azonban a fiú a szokásosnál zaklatottabbnak tűnt, ezért hívott segítséget.

Mire a fiút kórházba szállították, már le is nyugodott, mégis ágyhoz kötözték, és tíz napig szinte folyamatosan így is hagyták. A TASZ közleménye szerint lekötözést csak akkor lehet alkalmazni, ha a beteg veszélyes és tényleg nincs semmilyen más eszköz a lenyugtatására, de ilyenkor is rendszeresen ellenőrizni kell az állapotát. A kaposvári kórházban azonban nem végezték el a kötelező kétóránkénti felülvizsgálatokat, és nem törekedtek arra, hogy a súlyos korlátozást megszüntessék.

A család a TASZ ingyenes jogsegélyszolgálatán keresztül kapott segítséget. A bíróság most jogerősen is kimondta, hogy a bánásmód sértette az emberi méltóságot, és alkalmas volt arra, hogy a fiút tárgyként kezeljék.

Péternek egy millió forint sérelemdíjat is megítéltek, de az édesanyja inkább annak örül, hogy elismerték az igazát: nem bánhattak volna így a fiával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik