Belföld

A háború óta szinte eltűntek Magyarországról az orosz turisták

Tizedére csökkent a háború kitörése óta az orosz turisták száma Budapesten, ez a szállodai foglalásokból látszik, közölte az RTL Híradó.

Országszerte eltűntek az orosz vendégek, a Balatonnál huszadával kevesebb szállást foglaltak, mint 2019-ben.

2022 elején – még a háború előtt – elérte a covid előtti szintet az orosz turisták szállodai vendégéjszakáinak száma Budapesten. Idén év elejére viszont az egy évvel korábbinak alig tizedére csökkent. Az egész országban ez a tendencia a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint.

Sőt, van, ahol még nagyobb a visszaesés. A Balatonnál például huszadára csökkent 2019-hez képest az orosz vendégéjszakák száma. Hiányoznak az orosz turisták Hévízről is, ahol korábban ők tették ki a vendégek jelentős részét. Ott más országokból próbálják pótolni a hiányzó oroszokat.

Nagyon érzékelhető a vendégkiesés, hiszen az orosz vendégek 10-12 éjszakát töltöttek el nálunk, Hévízen, és jól költő vendégek, tehát igénybe vették a szolgáltatásokat, nem csak a szálláshelyükön, szállodákban, magánszállásokon, hanem kint a városban is

– mondta a Híradónak Papp Gábor, Hévíz polgármestere.

A Magyar Idegenvezetők Szövetsége szerint az oroszok a szankciók miatt már csak átszállásal tudnak Magyarországra jönni, így sokkal hosszabb és drágább az utazás.

A közvetlen légijárat megszűnt Budapest és Moszkva között, igen nagy kerülőutakkal lehet csak ide eljutni. Legfőképpen Bakuból és Iszambulból érkeznek mostanában turisták hozzánk, de lehet még Dubajon, Belgrádon és Asztanán keresztül is érkezni.

– magyarázta Sarlai Júlia idegenvezető, a Magyar Idegenvezetők Szövetségének egyik vezetője.

Az átszállások miatt nemcsak hosszabb lett a repülőút, hanem sokkal drágább is. Sarlai Júlia szerint a magyarországihoz hasonló a helyzet egész Európában: 90-95 százalékkal csökkent az orosz turisták száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik