Belföld

„Én kiélveztem a Gyorskocsi utca szolgáltatásait” – a fogdán töltött órákról nyilatkozott a momentumos Tompos Márton

Tompos Márton Facebook oldala
Tompos Márton Facebook oldala

Május 3-án, szerdán folytatódtak a státusztörvény elleni tiltakozások. A demonstráció ismét a Budai Várban, a Karmelitánál fejeződött be, ahol a demonstrálók lebontották az építési területet körbevevő kordon egy részét, mire a rendőrök könnygázt vetettek be. A tüntetők között ott volt Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője, akit kiemeltek a tömegből, megbilincseltek, majd több órán keresztül fogva tartották. A Momentum jogászai hivatalos panaszt tesznek, ugyanis szerintük a rendőri intézkedés aránytalan volt.

Tompos Márton a hvg.hu podkasztjában mesélt a fogdán töltött óráiról.

Korábban a Sándor-palotánál és a Színház utcánál védték a kordont. Most ezt kitolták egészen a sorompóig, tehát a Sándor-palotához már oda sem mehettünk, és képviselői igazolvánnyal sem engedtek át minket

– emlékszik vissza a politikus.

10-20 perccel később hallották, hogy a másik oldalon balhé tört ki, miután a tüntetők nekiestek egy építkezési kordonnak. Tompos szerint mire ők odaértek, addigra elszabadultak az indulatok.

Én elég gyorsan az első sorba kerültem, mert az átvonuló rendőrök mellett jutottam oda. Azt láttam, hogy annál a kis lyuknál, ahol a kordont szétszedték, egy fiatal srác kapaszkodik a kordonba, az arcába könnygázt fújtak, nem lát semmit, és közben verik hátulról, tonfával

– magyarázza Tompos.

A Momentum képviselője ezt követően kitért arra is, ő hogyan került a kordon mögé:

„Amikor láttam, hogy ez a srác milyen borzasztó állapotban van, ösztönösen megpróbáltam leszedni, kirángatni onnan, de el sem értem.

Annyit hallottam, hogy »ezt kapjátok ki«, és máris nyúlt a kéz. A földön voltam, hátamon a rendőr, kattant a bilincs.

Ezt követően a Karmelita bejáratánál átcserélték a bilincsét műanyag gyorskötözőre, majd elvitték a Gyorskocsi utcába. Arról nem tájékoztatták Tompost, hogy miért viszik be, sőt egyből a Gyorskocsi utcában sem közölték vele, hogy miért tartják fogva.

Nem volt jegyzőkönyv, nem volt ujjlenyomat, nem volt kikérdezés, nem volt semmi. Felvették az adataimat. Megkérdezték,  hogy ha öt óránál tovább tartanak fogva, igényt tartok-e ételre, mondtam, hogy igen, kaptam egy nagyon finom vagdalt konzervet két szelet fehér kenyérrel, szóval én kiélveztem a Gyorskocsi utca szolgáltatásait

– meséli a képviselő.

Az este egy pontján egy magasabb rangú rendőr közölte vele, hogy hivatalos személy elleni erőszak, rongálás és tiltott rendezvényen való részvétel miatt van bent. Ezt jelenleg vizsgálják.

A kordont elbontottam már egy párszor, de pont ezen az eseményen nem nyúltam kordonhoz, pláne nem rendőrhöz, én azt a srácot akartam lerángatni onnan, hogy ne verjék szét

– nyilatkozta.

Miután Tompos közölte a hatóságokkal, hogy országgyűlési képviselő, a rendőrök úgy érveltek, hogy tetten érés esetén a mentelmi jog nem vehető figyelembe.

A politikus nem tud róla, hogy eljárást indítottak volna ellene.

Csütörtökön a rendőrség közleményben tudatta, hogy a Karmelitánál történt incidens miatt eddig 14 ember ellen indítottak valamilyen eljárást. A jogellenes gyűlés szervezőjével szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyülekezési joggal visszaélés miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett, a rendőrökre támadók közül öt személyt előállítottak, velük szemben a Központi Nyomozó Főügyészségen hivatalos személy elleni erőszak miatt tettek feljelentést.

A rendőrség azt is közölte, hogy többen rugdosták és dobálták a rendőröket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik