Belföld

Rétvári államtitkáré lehet a legrövidebb válasz díja

Ivándi-Szabó Balázs /24.hu
Ivándi-Szabó Balázs /24.hu
Nem. Ennyi.

Mellár Tamás (Párbeszéd) az oktatásügyért is felelős belügyminisztert arról kérdezte, valóban az iskolai tantermek bekamerázását tervezi-e. Az igen meglepő fevetést a közgazdász-politikus azzal indokolta, hogy az utóbbi időben több tanár fordult hozzá aggódó kérdésekkel.

A hozzájuk eljutott információ szerint a kormányzat kamerákat szerelne fel az iskolák tantermeibe, így megfigyelve tanárokat és diákokat.

Az ellenzéki képviselő ezért Pintér Sándort az alábbiakról kérdezte.

  • A kormányzat tervez-e kamerákat szerelni a tantermekbe?
  • A kormányzat bármilyen informatikai eszközzel kívánja-e megfigyelni a tanárokat?
  • Amennyiben bármelyik kérdésre igen a válasz, akkor mikor tervezik a megfigyelések megkezdését?

A kérdésre ezúttal is Pintér Sándor beosztottja, Rétvári Bence válaszolt, éspedig meglepően röviden. A Belügyminisztérium – egyébként igen bőbeszédű, olykor kioktató stílusúnak tartott – kereszténydemokrata parlamenti államtitkára ezúttal mindenféle magyarázat nékül, mindössze annyit közölt:

„Nem”.

Az államtitkár válasza vélhetően csak a tantermek bekamerázására vonatkozik, hiszen a Belügyminisztérium tervei szerint a jövőben bizony lehetővé tennék a tanárok tevékenységének megfigyelését technikai eszközök segítségével, bár a magánéletüket tiszteletben tartanák. A sokat bírált státusztörvény tervezete szerint ugyanis „a technikai eszköz alkalmazásának megkezdése előtt írásban tájékoztatja a munkavállalót a fenntartó, aki a számítástechnikai eszközön tárolt, a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyal összefüggő adatokba tekinthet be”.

Kapcsolódó
Bár a magánéletüket nem ellenőrizheti, azért csak belenézne a tanárok laptopjaiba az állam
Mindegy, hogy munkahelyi vagy saját gépről van szó, a jogszabálytervezet szerint a fenntartónak joga lesz belenézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik