Belföld

Felmentették a pécsi buszbeszerzési botrány két vádlottját

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
A pécsi Volvo-gate ügyében a harmadik vádlott ellen korábban már jogerős ítélet született.

Megszületett az elsőfokú ítélet a Kaposvári Törvényszéken a pécsi Volvo-gate néven ismert 700 millió forintos csalásról szóló ügyben – számolt be a Pécs Ma című online lap. Eszerint a holland-magyar kettős állampolgárságú Cs.A.-t (aki korábban Hollandia tiszteletbeli konzulja is volt) és a holland állampolgár S.P.-t felmentette a vádak alól a bíróság. A korábbi harmadrendű vádlott, P.E. előzőleg már elismerte bűnösségét, őt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték pénzmosás miatt.

Cs.A. védője, Papp Gábor a 24.hu-nak elmondta, szerinte korrekt és jogszerű ítélet született. Kiemelte: nagyon fontosnak tartja, hogy az ügyben megjelent politikai szálak ellenére a bíróság teljes mértékben kirekesztette a politikai felhangot.

A pécsi buszbeszerzési botrány lényege, hogy a buszflotta 2015-ös lecserélésekor az eredeti ajánlatnál több százmillió forinttal drágábban vásárolt használt Volvo-buszokat a városi tömegközlekedést fenntartó Tüke Busz. Az árkülönbözet egy, a beszerzésben érdemi munkát nem végző közvetítőcégnél csapódott le. Az ügylet elvileg 700-850 millió forintos kárt okozott Pécsnek. A korrupciós pénzt Hollandiában akarták tisztára mosni, de egy ottani banktisztviselőnek feltűnt a dolog, és nyomozás indult előbb Hollandiában, aztán Magyarországon is. Az ügyet részletesen a Szabad Pécs tárta fel 2018-as cikksorozatában.

Arról korábban a 24.hu is beszámolt, hogy az ügy korábbi szakaszában kormánypárti képviselőknek is tanúvallomást kellett tenniük a Kaposvári Törvényszéken. Mint ismertté vált, az ügyben jogerősen elítélt P.E. korábban ügyvezetői pozíciót töltött be egy németországi cégben, amelynek Bánki Erik volt a 91 százalékos tulajdonosa. Bánki és a beszerzés politikai felelőse, az akkor már szintén országgyűlési képviselő Csizi Péter ráadásul épp a buszos tranzakció idején, 2015 áprilisában utazott Hollandiába. A két politikusról azonban kiderült, – idézte fel Vadócz Attila bíró – hogy csak enni és koncertre utaztak a nyugat-európai országba.

A mostani felmentő ítéleteknél a bíróság az indoklás szerint elfogadta ugyan a vádiratban szereplő tényállást, de a jogkövetkeztetés más volt, mint az ügyészségé, amely börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért mindkét vádlottra. Gazdasági csalásban nem találta bűnösnek a vádlottakat a bíróság. A bíró arról beszélt:

azt kellett vizsgálni, volt-e színlelt gazdasági tevékenység, okozott-e kárt bárki bárkinek, de az álláspontra jutottak, hogy nem.

Nem okozott továbbá vagyoni hátrányt, hogy piaci áron jutott hozzá az önkormányzati cég a buszokhoz – mondta a bíró, aki úgy ítélte meg: nem feltétlenül tekinthető tisztességtelennek a húsz százalékos haszon, ahogy a kapcsolati tőke kihasználása sem.

Minthogy az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen, a Pécsi Ítélőtáblára kerül az ügy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik