Belföld

Szabadon engedték a kordonbontásnál őrizetbe vett egykori gazdasági főnyomozót

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Május 3-án ismét a Budai Várban, a Karmelitánál fejeződött be a státusztörvény elleni tiltakozás. A demonstrálók lebontották az építési területet körbevevő kordon egy részét, mire a rendőrök ismét könnygázt vetettek be. A Karmelita előtt a rendőrök előállították Csőgör Péter volt rendőrtisztet és gazdasági főnyomozót, akit Hadházy Ákos országgyűlési képviselő szerint hivatalos személy elleni erőszak gyanújával vettek őrizetbe a tüntetésen.

A férfit csütörtök délután hazaengedték, az ügyészség végül semmivel nem vádolta meg. Csőgör az rtl.hu-nak elmondta:

jogellenes fogva tartásért feljelentést tesz.

Mint mondta, nem közölték vele az előállítás okát, és az nyolc óránál tovább csak akkor tarthatott volna, ha a nyolc órán belül közlik vele, hogy négy órára meghosszabbítják.

Az őrizetbe vételéről elmondta, hogy tüntetőként vett részt a megmozduláson, és átment a kordonon, miután azt ledöntötték. A rendőrök ezután visszaszorították őket, és könnygázzal is lefújták, majd nyílt területről visszahúzták a lezárt területre. Ott földre fektették és hátrabilincselték a kezét.

Csőgör elképzelhetőnek tartja, hogy azért vették ki, mert hangadónak hitték: a demonstráción egy nagy, horgászbotra szerelt zakóval érkezett, melyen az oktatás helyzete miatti tüntetések jelképe, egy körben elhelyezett felkiáltójel szerepelt, „Ne hagyjuk” felirattal.

Miután bevitték a rendőrök, a ráfújt rengeteg könnygáz miatt alig kapott levegőt, ezért kérésére kórházba vitték, de nem vizsgálták meg. Reggel pedig közölték vele, hogy őrizetbe veszik.

A csütörtök délutáni meghallgatásán azonban,

az ügyész elmondta, hogy semmilyen körülmény nem merült fel, ami alapján indokolt lenne, hogy hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítsák, így végül szabadon engedték. A Karmelitánál történt incidens miatt eddig 14 ember ellen indított valamilyen eljárást a rendőrség. Hivatalos személy elleni erőszak miatt öt személyt állítottak elő, ellenük feljelentést tettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik