Belföld

Karácsony: Annyit kaptak Tiborcz tőkealapjai, „amekkora sarcot” Budapestnek kellene befizetnie

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Újabb főpolgármesteri közleménnyel gazdagodott pénteken a kormány és a főváros vitája Budapest gazdálkodásával kapcsolatban. Karácsony Gergely azt írta, az elmúlt hetekben egyeztetések, tárgyalások sorát tartották a kormánnyal is Budapest pénzügyi helyzetéről. Állítása szerint sok koránytagnak, államtitkárnak bemutatták a helyzetet, akik

megértették, majd széttárták a kezüket: mióta Budapestnek ellenzéki vezetése van, a város sarcolásáról „fönt” születik döntés.

Karácsony felidézte, hogy korábban levélben fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, aki azonban csak egy Facebook-poszttal válaszolt a megkeresésére. A főpolgármester azt írta, nem gondolja, hogy a tárcavezető ne lenne tisztában a tényekkel, csak épp politikai feladatot lát el.

Karácsony ezután tényeket ismertetett:

  • Budapestnek 2019-ben 186,2 milliárd forint le nem kötött tartaléka volt.
  • A kormány azonban több mint tízszeresére emelte az elvonást és csökkentette a főváros bevételeit,
  • a Kukaholding ki nem fizetett tartozásával együtt így 227 millió forintot vett el Budapesttől.

Szerinte az elvonás, ami Tarlós Istvánnak, a korábbi főpolgármesternek még 5 milliárd volt, az idén ennek a városvezetésnek már 58 milliárd – ismételte a korábban már elmondottakat.

Ha a pénzügyminiszter ezután is keresné a budapestiek pénzét, javaslom, forduljon például Mészáros Lőrinchez, Tiborcz Istvánhoz, nézze meg a Vodafone-vásárlás árát, esetleg a plakátkampányok költségeit, vagy a titkosszolgálatok feltőkésítését. Ott lesz a budapestiek pénze

– írta a főpolgármester.

Meglátása szerint az is „nyilván csak véletlen egybeesés” hogy a miniszterelnök vejéhez, a Tiborcz Istvánhoz köthető tőkealapok „éppen annyi pénzt kaptak ajándékba” a kormánytól, „amekkora sarcot” Budapestnek be kellene fizetnie a kormánynak, vagyis az idén 58 milliárdot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik