Belföld

Hodász: Házastársi kapcsolatban meg lehet oldani a konfliktusokat, de egy pap egyedül van

Hodász András volt plébános interjút adott a Magyar Hangnak, amelyben arról is beszélt, mi vezetett oda, hogy elhagyja a papi pályát. Azt mondta, ha egy papnak a hitében vagy az egyházzal való kapcsolatában törés áll be, akkor az egzisztenciális krízissel jár, és úgy kell misét tartania, hogy nem tudja azt átélni. Szerinte egy házastársi kapcsolatban bármikor lehet rendezni a konfliktusokat, de egy pap egyedül van, nem tudja kivel megosztani az örömöt vagy a fájdalmat.

Az is megviselte, hogy az ellene indított támadások után nem védte meg őt a katolikus egyház. Magányos és depressziós volt, valamint megtörték őt a

Sokszor elviselhetetlen politikai helyzetből adódó feszültségek.

Azért nem akart tovább papi szolgálatot végezni, mert

Három-négy olyan krízisjelenség kísért, amelyből egy is elegendő lenne ahhoz, hogy az ember tönkremenjen. Eljött a pillanat, amikor úgy láttam, hogy nincs más megoldás.

Hodász szerint az elmúlt két évben legalább öten léptek ki az Esztergom-budapesti főegyházmegye 180-200 papjából. Szerinte a katolikus egyházat nem becsüli meg a társadalom úgy, mint a korábbi évtizedekben.

Arról is beszélt, hogy a kormánykritikus papok inkább nem szólalnak meg, hogy ne érjék őket olyan támadások, mint őt.

A diktatúrákban és a féldiktatúrákban elegendő néhány embert befenyíteni ahhoz, hogy a többiek meghúzzák magukat. Láthatták, hogy mit kapok én, a kormányzatot kritizálva hogyan viszem vásárra a bőrömet

– mondta Hodász, aki egyébként jelenleg baristaként dolgozik.

Szerinte a kormányt támogató papokat a világi hatalom látványosan támogatja. Szerint a hívek sem értik, „miért engedi az egyház, hogy demens vénembernek, keresztényellenesnek, gazembernek lehessen nevezni a pápát, ahogy azt a magát kereszténynek mondó kormánysajtó reprezentánsai tették”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik