MTI/Balogh Zoltán
Belföld

Veres András: Viccesen tettem Ferenc pápának egy meghívást, amikor elköszöntünk tőle a repülőtéren

Az izgalom még nem múlt el, olyan intenzív három nap van mögöttünk, amely tele volt élményekkel és az egész egyházi és társadalmi életünket megújítani akaró mély üzenetekkel – mondta Veres András a Magyar Nemzetnek Ferenc pápa látogatásáról. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke úgy látja, hogy

Ferenc pápa nagyon készült a magyarországi látogatásra, és valóban nekünk szólóan törekedett beszélni. Ugyanakkor nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem Európának, sőt a világnak is üzent, különösen a békével és az ideológiai agresszióval kapcsolatos gondolataira utalnék itt. Éppen ez teheti az utókor számára igazán történelmivé a magyarországi látogatást.

Veres abban bízik, hogy úgy fognak Ferenc pápa magyarországi látogatására tekinteni, mint ami a béke szempontjából sorsfordító mozzanat volt.

Arra kérdésre, hogy milyen hatással lehet a pápalátogatás a magyar egyházra, a keresztény felekezetekre és általában a magyarságra, Veres András kifejtette, a szentatya a Kossuth téren mondott beszédében kiemelte: azokért a magyarokért is imádkozik, akik a határon túl élnek. Fontos üzenete van ennek európai szinten is – mondta. Hozzátette, “a szentatya a szentmisén mondott beszédében megdicsérte a magyarországi egyházakat, felekezeteket, amiért hazánkban példaértékű az ökumenikus összetartozás, ez az üzenet ugyancsak az egész világnak szólt”.

Veres bízik benne, hogy a pápalátogatásnak köszönhetően több magyar fiatal választja majd a papi hivatást, és példaként említette, hogy Szent II. János Pál pápa 1991-es magyarországi látogatása után is több papi hivatás született.

A Magyar Nemzet szerint „sokat lehetett olvasni arról, hogy miként próbálja magyarázni, részben félremagyarázni Ferenc pápa magyarországi látogatását a nemzetközi világi sajtó. Meglepték ezek a hangok?” – kérdezték Verest.

Jézus azt kérte, hogy örüljetek az örvendezőkkel, és sírjatok a sírókkal. Aki nem tud együtt örülni másokkal, nagyon sajnálatra méltó ember, és önmagának okoz szomorúságot. A szentatya üzenetei egyébként világosak és egyértelműek, az evangélium tisztaságával, erejével hangzottak el. Azokat félremagyarázni nem illik, aki mégis megteszi, nagyon súlyosan vét a szentatya, de az emberek ellen is. Aki az üzeneteket saját céljaira, netalán alattomos szándékkal vagy megrendelésre félremagyarázza, az súlyos bűnt követ el. Az evangélium tisztasága ugyanis kikezdhetetlen.

Veres a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt arról is, hogy:

viccesen egyébként tettem Ferenc pápának egy meghívást, amikor elköszöntünk tőle a repülőtéren. Azt mondtam neki, hogy ha most a három nap alatt bármilyen hiba volt a szervezésben, ígérem, a következő látogatására kijavítjuk. Ő nevetett, és értékelte a megjegyzést. A legfontosabb most az, hogy sokáig táplálkozzunk lelkileg a szentatya látogatásából.

Ajánlott videó