Belföld

Pintér Sándor törvényt sértő jegyzőt igazolt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Államtitkára azt nem árulta el, milyen posztra.

Méltónak tartja-e a volt méhkeréki jegyzőt arra, hogy a Belügyminisztériumban dolgozzon?

Ezt kérdezte Pintér Sándor belügyminisztertől Gurmai Zita. A szocialista politikus felidézte, hogy a jegyző éveken át dolgozott Méhkerék jogerősen elítélt, majd újraválasztott polgármestere, Tát Margit mellett. Dr. Major Ágnes, a törvényesség őreként nem kifogásolta, hogy a bírósági ítélet miatt lemondásra kényszerült polgármester gyakorlatilag azonnal állást kapott a Polgármesteri Hivatalban, egy közérdekű adatigénylésre pedig nem volt hajlandó maradéktalanul megválaszolni a visszafoglalkoztatással kapcsolatos kérdéseket.

A kezdeményező (Magyar Narancs – a szerk.) az elutasítás után a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósághoz fordult az ügyben. A NAIH vizsgálata megállapította, hogy

Méhkerék jegyzője megsértette vonatkozó jogszabályokat és a volt polgármester foglalkoztatásáról szóló szerződés havi megbízási díját tartalmazó információk kiadására kötelezte.

A Magyar Narancs ezt követően tudta megírni, hogy Tát Margitot polgármesteri mandátuma megszűnése után közpénzen öt hónapra – 2022. március 1-től július 31-ig – kötött szerződés alapján havonta bruttó 750 ezer forintért foglalkoztatták vissza. Ezek után Tát Margit a közösségi oldalán jelentette be, hogy a jegyző április 1-től a Belügyminisztériumban folytatja szakmai pályafutását. Fentiekre tekintettel Gurmai Zita a belügyminiszteről arra is választ várt, milyen beosztásban foglalkoztatja a volt jegyzőt, méltónak és  alkalmasnak tartja-e

a törvényt sértő Dr. Major Ágnest, hogy a magyar közigazgatás egyik csúcsszervezetében, a Belügyminisztériumban dolgozzon?

Rétvári Bence válaszában a jogsértésre, az alkalmasságra egyáltalán nem tért ki, csak megerősítette, hogy Major Ágnes április elsejétől a Belügyminisztérium állományát erősíti. Egyelőre hat hónapos próbaidejét tölti. Az államtitkár arra nem válaszolt, hogy a volt méhkeréki jegyzőt milyen beosztásban foglalkoztatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik