Belföld

Állítja a 4 éves kislányt tűzforró buszon hagyó sofőr, nem kapott pontos utaslistát, 1 év 10 hónapot kértek rá

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt állítja bíróság elé a Tiszafüredi Járási Ügyészség azt a buszsofőrt, akinek a figyelmetlensége miatt tavaly júniusban életét vesztette egy több mint ötven fokra felforrósodott óvodabuszban felejtett négyéves tiszaderzsi kislány.

Ocsovai Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy 1 év 10 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztést, és 5 év személyszállítási tevékenységtől eltiltást kértek a vádlottra előkészítő ülésen történő beismerés esetére.

A vádirat szerint az 57 éves kunhegyesi buszsofőr június 7-én, 7 óra 30 perckor Tiszaderzsen vette fel a négy éves kislányt az autóbuszra azért, hogy a tomajmonostorai óvodába vigye. A Tomajmonostorán lévő általános iskolánál leszálltak a buszról az ott tanuló gyermekek.

ugyeszseg.hu

A sofőr ezután nem állt meg az óvoda előtt, hanem az autóbuszon akkor már egyedüli utasként lévő kislánnyal egy közterületen lévő, fedetlen parkolóba hajtott. A sofőr nyolc óra tájban csukott ajtókkal és ablakokkal, lezáratlan állapotban elhagyta az autóbuszt anélkül, hogy kellő alapossággal átvizsgálta volna az utasteret, így nem vette észre, hogy a négy éves kislány még mindig a buszon tartózkodik.

Az autóbuszban a levegő hőmérséklete a nap folyamán felforrósodott, és a levegőtlenné vált, és a kislány elvesztette az eszméletét. Amikor 14 óra 45 perc körül rátaláltak a vezető ülés mögötti második üléssoron fekvő gyermekre, az autóbuszban már több mint 50 °C volt.

Az autóbuszban eltöltött idő alatt a gyermeknél a szélsőséges meleg miatt hőguta, és többszervi elégtelenség alakult ki, melyek következtében három nap múlva meghalt.

Kapcsolódó
Meghalt a tomajmonostorai kisbuszban felejtett négyéves kislány
Körülbelül nyolc órát töltött a felforrósodott buszban az óvodás. Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoz a rendőrség.

A férfi azáltal, hogy a rendelkezésére bocsátott utaslista alapján nem győződött meg arról, hogy kit és hova kell szállítania, továbbá a szállítás befejezésekor nem ellenőrizte kellő gondossággal azt, hogy tartózkodik-e még valaki az autóbusz utasterében, gondatlanságból közvetlen veszélynek tette ki a gyermek életét, és mulasztásainak következtében vesztette életét a kiskorú.

A vádlott érdemi védekezést terjesztett elő és arra hivatkozott, hogy a tőle telhető módon igyekezett meggyőződni arról, hogy a buszon már nem tartózkodik gyermek, valamint arra, hogy pontos utaslista nem állt a rendelkezésére.

– mondta lapunknak az ügyész.

Az ügyészség 1 év 10 hónap letöltendő fogházbüntetést, és 5 év foglalkozás körétől eltiltást kért a férfire előkészítő ülésen történő beismerés estére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik