Belföld

A munka ünnepe: 900 ezer magyar ma is dolgozik

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Május 1-je a munka ünnepe, emiatt munkaszüneti nap Magyarországon, azonban ez nem mindenki számára jelent feltétlenül szabadnapot. A Társadalomkutató reprezentatív felmérése szerint a magyar dolgozók ötöde ma is dolgozik. A kutatásból az is kiderül, hogy május 1-jén a férfiak negyede, míg a nők 15 százaléka dolgozik és hasonló az arány az iskolai végzettség tekintetében is: az alapfokú végzettségűek közül minden negyedik dolgozik ma is, míg a felsőfokú végzettségűeknek mindössze a 16 százaléka.

Valamennyi korosztály munkavállalói közel azonos, 20 százalék körüli arányban vállalnak munkát május 1-jén, ez egyaránt igaz a legfiatalabb 18-29 évesekre (22 százalék), de még az arányaiban legkevesebb munkavállalóval rendelkező 60 év feletti korosztályra (21 százalék) is.

A kutatás 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült, az adatfelvételre 2023. április 24-26. között került sor. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba ± 3,16 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik