Belföld

Találkozik a pápa a Röszkén 18 hónapig törvénytelenül fogva tartott keresztény iráni menekülttel

Ferenc pápa szombaton sok más menekült mellett Budapesten találkozik, azzal az iráni férfival is, akit 553 napon keresztül tartottak törvénytelenül fogva a röszkei tranzitzónában, mielőtt az Európai Unió az eljárást jogellenesnek nem minősítette – tudatta a Magyar Helsinki Bizottság a Twitteren. A férfit és kisfiát a kormányzati kommunikáció által „Soros-szervezetként” megbélyegzett jogvédő szervezet képviselte az ügyben.

Abouzar Soltani anyagi szempontból ugyan biztonságos életet élt Iránban, ám világnézete miatt üldözték, és kisfiával együtt szabadabb életre vágyott. Ennek lett a vége, hogy előbb három hónapig Bulgáriában, majd két és fél évig Szerbiában kényszerültek várakozásra, és

a röszkei tranzitzónában tizennyolc hónapig tartották őket fogva.

A magyar állam azt tervezte, hogy visszatoloncolja őket Szerbiába, Szerbia azonban nem engedte vissza őket, így az is felmerült, hogy Iránba küldik őket vissza, ahonnan a keresztényüldözés miatt menekültek el.

Soltani és fia különben legálisan érkeztek Magyarországra évekkel ezelőtt, azonban a menekültkérelmüket érdemben nem voltak hajlandók kivizsgálni a hatóságok, mondván, hogy a biztonságosnak ítélt Szerbián keresztül érkeztek.

Emlékezetes az is, hogy a Verzió emberi jogi dokumentumfilm fesztiválon 2019-ben bemutatták Soltani Hal című filmjét, melyet saját és kisfia történetéről készített mobiltelefonjával. A férfit meghívták ugyan a fesztiválra, ám a bemutatóra nem tudott elmenni, mert nem engedték ki a tranzitzónából.

Néhány hónappal később az eset megismétlődött, amikor az Éjszakai vándorok című filmet mutatták be Budapesten. Ebben Soltani és kisfia is szerepelt, operatőrként pedig maga is alkotója volt a filmnek. Akkor a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szerette volna meghívni a menedékkérőt és kisfiát a film premierjére és az azt követő pódiumbeszélgetésre, ám az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kormányrendeletekre hivatkozva utasította vissza a fesztivál kérését.

A BBC a pápalátogatásról szóló híradásában emlékeztetett, hogy a magyar kormány külön hivatalt működtet a világszerte üldözött keresztények támogatására. Ferenc pápa és a magyar kormány között ugyanakkor még a közelmúltban is az jelentette a fő konfliktust, hogy a pápa az alapvető keresztény tanítások szellemében együttérez a menekültekkel és menedékkérőkkel, míg a magyar kormány ellenséges az Európán kívülről érkező menekülőkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik