Belföld

Átment az NVB-n a kérdés arról, hogy online is lehessen aláírásokat gyűjteni népszavazáshoz

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

A Nemzeti Választási Bizottság ülése 13:0 arányban átengedte azt a népszavazási kérdést, amely szeretné elérni, hogy online platformokon is lehessen a jövőben aláírásokat gyűjteni helyi és országos népszavazásokhoz, írja a Szabad Európa. A benyújtó egy soroksári virágárus volt, akinek most 200 ezer aláírást kell összegyűjteni, hogy kiírják az erről szóló népszavazást.

A kérdések így szóltak:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy országos népszavazási kezdeményezést elektronikus felületen kitölthető aláírásgyűjtő íven is lehessen támogatni?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy helyi népszavazási kezdeményezést elektronikus felületen kitölthető aláírásgyűjtő íven is lehessen támogatni?”

A népszavazásról és európai polgári kezdeményezésről szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az európai polgári kezdeményezések támogató aláírásait online gyűjtsék a szervezők. A határozatok nem jogerősek, 15 napon belül lehet jogorvoslattal  lehet ellenük fordulni a Kúriához. A fellebbezési határidő lejárta után pedig 90 napja van a magánszemélynek arra, hogy 200 ezer aláírást gyűjtsön ahhoz, hogy kiírják a népszavazást – még a hagyományos módon.

Ha sikerül összegyűjteni a megfelelő számú ajánlást, majd a népszavazás érvényes lesz és az igenek győznek, a parlamentnek törvényt kell hoznia arról, hogy melyik online platformon gyűjtött aláírásokat fogadja el majd a jövőben tartott népszavazásokon.

Az NVB ugyanakkor 2018-ban egyszer már megszavazta, hogy lehessen online platformokon is aláírást gyűjteni, de akkor a kérdést benyújtó magánszemély nem gyűjtötte össze a népszavazás kiírásához szükséges számú támogató aláírást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik