Belföld

Szabó Tímea: Gyurcsány Ferenc egyszer majd elszabadverselhetné, hogyan képzeli az ellenzéki összefogást úgy, hogy közben amortizálja a többi pártot

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Ha valaki három évtizeddel a rendszerváltás után és tizenhárom év Orbán-kormányzást követően a 21. századi magyar zöldpolitikát abból vezeti le, hogy harminc évvel ezelőtt Vargha János vagy Karátson Gábor melyik kultúrharcos oldalon állt, az nem követte kellő figyelemmel az elmúlt évtizedek durva globalizációs folyamatait, illetve azok romboló hatásait a magyar társadalomban, mondta Szabó Tímea az Indexnek adott interjújában.

A Párbeszéd – Zöldek országgyűlési képviselője szerint attól zöld a zöldpolitika, hogy a környezeti-fenntarthatósági és a társadalmi igazságossági szempontokat helyezi előtérbe. Közölte, az európai zöldek a gyengébbre sikerült tréfálkozással ellentétben nem a nem-bináris wc-kkel vannak elfoglalva, hanem a mindenkit sújtó, egymás után következő válságok hatásainak enyhítésével.

Az akkugyárakról szólva Szabó arról beszélt,  az európai zöld átmenet nem azt jelenti, hogy menő elektromos autók árasztják el a gazdag Nyugat-Európát, miközben Magyarországból egy legatyásodott akkumulátor-szeméttelep lesz.

Orbán Viktoron kívül senki nem követeli tőlünk Európában, hogy az akkugyártás láncon tartott napszámosai legyünk. Nem az e-átállással, nem az elektromos autókkal van probléma, hanem azzal, hogy a kormány egyetlen hangoztatott szempontja a versenyképesség, ami valójában nagyon durván a Rákosi-időkre hajaz. Rákosi is úgy hirdette meg a vas és acél országát, hogy gyakorlatilag nem volt hozzá semmink, meg is bukott, csak éppen elég nagy árat fizettünk érte. Most ugyanez történik

– magyarázta.

A 2024-es EP-választásokon szerinte csak annak van értelme, hogy egy zöld lista legyen. Ennek egyértelműen a Párbeszéd – Zöldek és az LMP köré kell szerveződnie, de nem kizárólag a két pártot kell, hogy jelentse. Szeretnék bevonni a magyarországi zöldmozgalmakat és más civil szervezeteket is.

Biztos benne, hogy a zöldpolitikának meglesz az öt százaléknál magasabb támogatottsága az európai parlamenti választáson.

Rengetegen vannak, főleg a fiatalabb generációban, akik nem feltétlenül a hó vége, inkább a világvége miatt aggódnak

– jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy miért épp most módosították a párt nevét, Szabó úgy felelt: most érett meg a gondolata ennek.

A politizálásuk ügyek hosszú távú és hiteles képviseletéről szól elmondása szerint. Miközben továbbra is a kormányváltás az elsődleges cél, fókuszálni kell a számunkra legfontosabb témákra. „Mivel Orbán Viktor és népi zenekara mindennapos gaztettei miatt rettenetesen nehéz megállni, hogy ne reagáljunk mindig az aktuális legújabb botrányra, ebben most fegyelmezettebbek vagyunk, mint korábban” – mondta.

Azt, hogy rövid idő alatt a pártigazgatójuk és egyik elnökségi tagjuk is átlépett a Demokratikus Koalícióba, Szabó Tímea úgy kommentálta, „abból a pártból visznek el politikusokat, ahol vannak jó politikusok. Ahol nincsenek jó politikusok, onnan nem tudnak elvinni.” Nem neheztel a DK-ra, elismeri a párt teljesítményét,

 de azért Gyurcsány Ferenc egyszer majd elszabadverselhetné, hogyan képzeli a teljes ellenzéki összefogást úgy, hogy közben amortizálja az többi pártot.

Úgy véli, Karácsony Gergely lesz az ellenzék főpolgármester-jelöltje jövőre. Meggyőződése, hogy nála jobb jelölt nem lesz. Hozzáfűzte, ha a DK-nak lenne Karácsony Gergelynél jobb főpolgármester-jelöltje, akkor már előállt volna vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik