Belföld

Feltörték több hazai egyetem Neptun rendszerét

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

A Telex.hu nevével visszaélve jelentek meg bizarr, trágár üzenetek több hazai egyetem Neptun rendszerében. Az egyetem informatikai rendszerén keresztül hasonló üzeneteket kaptak a Budapesti Corvinus Egyetem, az ELTE és az Óbudai Egyetem hallgatói is, melyek természetesen nem az online hírportáltól, és nem is az üzemeltetőtől származnak.

Az incidensre reagálva az ELTE a Neptun rendszer ideiglenes leállításáról döntött.

Az egyetem közleményében az áll: megkezdték az eset kivizsgálását és megteszik az ilyenkor szükséges informatikai biztonsági és egyéb lépéseket. A rendszer újraindításáig hallgatóik türelmét kérik, és felhívják a figyelmüket arra, hogy a rendszeren belül érkezett hamis levelekre semmiképpen ne válaszoljanak.

A Corvinus lapunkhoz eljuttatott válaszában úgy fogalmaz:

Sajnálattal kell közölnünk, hogy egyik hallgatónk Neptun-fiókját külső támadás érte, amely következtében hallgatóink hamis üzeneteket kaptak. Az esetet azonnal észleltük és megtettük a szükséges lépéseket. Ezek az üzenetek nem eredetiek, és semmilyen körülmények között nem szabad válaszolni rájuk. (A levélben említett médiumnak nincs köze a támadáshoz.)

Megjegyzik: az ügy kapcsán szakértőik folyamatosan figyelik a rendszereket, továbbá arra kérik az egyetemi polgárokat, hogy a jelszavak biztonsága érdekében azokat senkivel ne osszák meg, illetve rendszeresen érdemes megváltoztatni, és erős jelszavakat használni. A Corvinus is arra kéri a diákjait, hogy

ne válaszoljanak a gyanús e-mailekre, és ne kattintsanak semmilyen gombra vagy linkre azokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik