Belföld

Újabb posták zárhatnak be, kisebb lehet a feladott csomag

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A kormány salátatörvénye szerint elég lenne 30 ezer lakosra egy hivatal.

Törvényjavaslatot nyújtott be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, az előterjesztés a postai szolgáltatásokról szóló törvényt egyrészt kiegészíti azzal, hogy bevezeti a postai kézbesítést lehetővé tevő automatizált eszköz fogalmát.

A jövőben a könyvelt postai küldemény személyes átadásával egyenértékűnek minősül, amikor a feladó vagy a címzett és a postai szolgáltató között létrejött szerződés alapján a kézbesítést lehetővé tevő automatizált eszköz útján történik a kézbesítés.

Az egyetemes postai szolgáltatások szabályai úgy módosulnak, hogy az eddigi húsz helyett tíz kilónál nem nehezebb csomagot lehet majd feladni.

Eddig a nagyobb népességszámú településeken 25 ezer lakosonként kellett legalább egy postának lennie. A javaslat szerint mostantól 30 ezer lakosra jutna egy hivatal.

A javaslat a fogyasztói szokások átalakulásával indokolja a változtatásokat, ugyanis a letéti úton kézbesített postai küldemények száma az utóbbi három évben 30 százalékkal csökkent.

Az indoklás szerint a postacsomagok súlyának csökkentése összhangban áll az uniós szabályozással, amely az egyetemes postai szolgáltatás biztosítását csak tíz kilóig teszi kötelezővé.

Kapcsolódó
Automaták válthatnák ki a bezárt posták szolgáltatásait
Megállapodás még nincs a Magyar Postával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik