Belföld

Népszava: letett a Belügyminisztérium a tanárok saját számítógépeinek ellenőrzéséről

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

En­gedményeket tett az új pedagógus-jogállási törvény tervezetében leírtakkal kapcsolatban a kormányzat, ám az érdekképviseletek szerint lényegi elmozdulás továbbra sincs – írja a Népszava. A PSZ és a PDSZ képviselői kedden egyeztettek Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral az új jogállási törvény tervezetéről, amely a PDSZ számára továbbra is elfogadhatatlan.

Az egyik vitás pont a pedagógusok „átvezénylésének” kérdése, a tervezetben ugyanis az szerepel, hogy a munkáltatók, mint például a tankerületi központok, bármikor, tetszőlegesen megváltoztathatják a munkavégzés helyét, vagyis átirányíthatnak egy pedagógust egy másik intézménybe dolgozni. Erre most csak közös megegyezéssel van lehetőség, amit megszüntetnének. A PDSZ ügyvivője azt mondta, ezen annyit változtatna a kormány, hogy előírnák: amíg egy pedagógusnak alsó osztályos gyermeke van, addig nem lehetne „átvezényelhető”.

Emellett kivették a tervezetből azt is, hogy a pedagógusok otthoni számítógépeit, elektronikai eszközeit is ellenőrizhetik; ez már csak a munkáltató által biztosított eszközökre vonatkozik

– erről Totyik Tamás, a PSZ alelnöke beszélt a Népszavának. Kikerülhet az is, hogy tanársztrájk esetén másik intézménybe küldjék a diá­kokat, továbbá elvetették azt is, hogy pályáztatás nélkül lehessen igazgatókat kinevezni az intézmények élére.

Nem változtatnának ugyanakkor például a tanárok kötelező óraszámain, és azt sem garantálnák törvényben, hogy egyeztetni kelljen a szakszervezetekkel, amíg a tagságuk nem fedi le a pedagógusok legalább tíz százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik