Belföld

Karácsony: Van, amikor tárgyalni kell, de most meg kell rázni a vészcsengőt

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

A minden európai várost sújtó válságokkal még csak-csak el tudtunk bánni, de van egy olyan válság, ami egyszerű politikai döntésből származik

– mondta Karácsony Gergely napirend előtti felszólalásában a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén. A főpolgármester emlékeztetett: amikor megnyerte a választást, akkor Orbán Viktor azt mondta, hogy az új vezetés ugyanolyan elbírálásban részesül majd, mint az előző, de szerinte ez nem így történt. Úgy látja, hogy a fővárosi önkormányzatnak olyan pénzügyi megszorítócsomagot kell elviselnie, ami fenntarthatatlanná teszi a város működését.

Nem lehet minket azzal vádolni, hogy nem lennénk kreatívak, de vannak olyan helyzetek, amiket nem tudunk kezelni – jelentette ki Karácsony. Megjegyezte, hogy 58 milliárd forintnyi szolidaritási adót kellene befizetnie a fővárosnak, amely lehetetlenné teszi, hogy a közszolgáltatások színvonala megmaradjon. Szerinte az önkormányzatok bevételeit nem lehet elvonni, olyan helyzet nem állhat elő, hogy több szolidaritási adót fizessenek be, mint amennyi támogatást kapnak feladataik ellátására.

Az nem fordulhat elő, hogy egy önkormányzat nettó befizetője a magyar költségvetésnek – összegzett Karácsony, majd egyre durvább a kormányzati megszorító politikáról beszélt.

Mi megvonásokat, megemelt adókat kapunk, miközben más európai városok támogatásban részesülnek.

A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióját vezető Wintermantel Zsolt első körben gyurcsányozással reagált Karácsony szavaira, majd „a Fővárosi csőd Karácsonyi evolúciójáról” beszélt.

Mindig a kormány és mindig újra és újra Orbán Viktor

– mondta Wintermantel Zsolt, ezt követően pedig telefonjáról lejátszotta Karácsony Gergely egy évekkel ezelőtti beszédét, mely arról szólt, hogy: itt az ideje annak, hogy a főpolgármester ne kifogásokat keressen.

Karácsony erre úgy reagált:

Ha tárgyalni kell, akkor tárgyalni kell, de ha a vészcsengőt meg kell rázni, akkor meg kell rázni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik