Belföld

Átírná a szövetkezetek törvényi szabályait Kósa Lajos

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Ehhez több jogszabályt is módosítana a Fidesz politikusa.

A Kósa Lajos által benyújtott törvényjavaslat egyebek mellett átírná a szövetkezetekről szóló törvény preambulumát, több paragrafusát. Átültetné a Szövetkezetek Nemzetközi Szövetségének alapelveit, amelyek a következők:
1. Önkéntes és nyitott tagság,
2. Demokratikus tagi ellenőrzés,
3. Tagok gazdasági részvétele,
4. Autonómia és függetlenség,
5. Oktatás, képzés, tájékoztatás,
6. Szövetkezetek közötti együttműködés,
7. Felelősség a közösségért.

A Fidesz politikusa szerint ösztönözni kell a szövetkezeti mozgalom továbbfejlődését. Javaslata egyebek mellett lehetővé tenné, hogy a szövetkezetek másodlagos szövetkezetet hozzanak létre és működtessenek. Az iskolaszövetkezetekben megszüntetné a tagságot a tanulói vagy a hallgatói jogviszony megszűnését követően a diákigazolványra való jogosultság lejártával.

A jövőben egy szövetkezet alapszabályának elfogadásához legalább három személy egyező akaratnyilatkozata lesz szükséges a korábbi hét helyett. Ha a tagok száma három fő alá csökken, hat hónapon belül új tagot kell felvenni, vagy határozni kell a szövetkezet átalakításáról,  egyesüléséről, jogutód nélküli megszüntetéséről. Kósa Lajos szerint a Polgári Törvénykönyv ilyen módosítása ösztönzést jelenthet azon piaci szereplőknek, akiknek a szövetkezeti forma jó megoldásnak bizonyulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik