Belföld

Szijjártó Péter: 14 magyart menekítettek ki Szudánból

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Még nyolc magyar állampolgár van a polgárháborúba sújtotta országban.

Kimenekítettek Szudánból tizennégy magyar és negyvennyolc külföldi állampolgárt, akik búvárkiránduláson vettek részt a közben polgárháborúba süllyedt ország partjainál. Ezt Szijjártó Péter közölte. A külgazdasági és külügyminisztérium az MTI-vel tudatta, hogy a konfliktus kitörésekor sikerült kapcsolatba lépni a részben magyar tulajdonú szervezőcéggel, illetve a hajó legénységével, akik a magyar diplomáciai segítségnek és koordinációnak hála az üzemanyag vételezése után Szudán partjai helyett Egyiptom felé vették az irányt.

Szijjártó Péter jelezte, sikerrel véget ért az érintettek evakuálása, a hajó megérkezett az egyiptomi Gurdakába, a fedélzeten tizennégy magyar és tizenkét másik nemzet negyvennyolc állampolgárával, a legtöbbjük amerikai és olasz. Az érintetteket a kairói magyar nagykövetség diplomatái várták a kikötőben.

A magyarokat a nap folyamán Kairóba szállítják át konzuli segítséggel, és várhatóan már vasárnap haza tudnak térni Budapestre.A miniszter azt mondta, a magyar vezetésű műveletért már több ország helyi diplomatái kifejezték köszönetüket. Szijjártó Péter kiemelte: nyolc magyar állampolgárról tudnak, akik még Szudánban vannak, velük a körülményekhez képest folyamatos kapcsolatban állnak, arra készülnek, amint a biztonsági körülmények adottak lesznek, őket is evakuálják.

Egyelőre a repterek használhatatlanok, tehát az evakuációs kísérleteket egyelőre nem lehet megindítani.

A miniszter tudatta azt is, a kormány kapcsolatban van azokkal az országokkal, aemlyeknek szintén vannak állampolgáraik Szudánban, szintén terveznek kimenekítést, ha valaki meg tud indulni, akkor a többi nemzet tagjai is számíthatnak a segítségre. Mint mondta, figyelik a
fejleményeket, mindent megtesznek a magyar veszélyeztetettek biztonságba helyezéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik