Belföld

Katonai együttmüködést jelentett be Orbán Viktor Szerbiával

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
A kormányfő ezúttal magával vitte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert is.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Belgrádba utazik, ahol tárgyalást folytat a szerb államfővel és egy hadi bemutatón vesz részt. Ezt a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan közölte az MTI-vel. A miniszterelnök – Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kíséretében – munkareggeli keretében tárgyal Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel.

Ezt követően közösen látogatnak el a batajnicai légibázisra, ahol a Szerb Fegyveres Erők Napja alkalmából megrendezett Gránit 2023 nevű nyilvános katonai képességbemutató eseményt tekintik meg.

Frissítünk!

Új szintre emeljük a hadiipari együttműködést

Havasi Bertalan később azt közölte, a megbeszélés fő témája a két ország hadiipari együttműködésének elmélyítése volt. Kiderült az is, hogy a kormányfőt Belgrádba Palkovics László, az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója és Kovács József nemzeti információs államtitkár is elkísérte. A tárgyaláson áttekintették Magyarország és Szerbia katonai együttműködésének lehetőségeit; megállapították: a következő években megnyílik az út a haditechnikai és haderőfejlesztési kooperáció új szintre emeléséhez. Orbán Viktor és Aleksandar Vucic megvitatták az európai biztonsági helyzetet és az ukrajnai háború fejleményeit, valamint a Nyugat-Balkán európai integrációjának perspektíváit is.

Orbán Viktor miniszterelnök március 25-én, szombaton is munkalátogatást tett Belgrádban. Akkor Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel (a kiemelt képen) Szerbia és a Nyugat-Balkán EU-integrációját, a folyamatosan fejlődő magyar-szerb kétoldalú kapcsolatokat, az orosz-ukrán háborúban a tűzszünet és a béketárgyalások elősegítésének lehetőségeit tekintették át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik