Belföld

Kövér László milliós bírságai nem sértik az Alaptörvényt

Szajki Bálint /24.hu
Szajki Bálint /24.hu
A házelnök ugyanakkor csak az Országházból tilthat ki képviselőket, az irodaházból nem, és meghatalmazással nem lehet szavazni.

Nem terjedhet ki az országgyűlési képviselőkkel szemben fegyelmi okból megállapított kitiltás az Országház mellett a hivatal épületeinek teljes területére, és a parlament plenáris ülésén csak személyesen szavazhatnak a képviselők, meghatalmazott útján nem – állapította meg az Alkotmánybíróság – szúrta ki az Index. A testület az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény ezen rendelkezéseit alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, 2023. június 30-i hatállyal megsemmisítette. Az ügyben Szabó Tímea (Párbeszéd) és ötvennyolc ellenzéki képviselő több mint három éve kért utólagos normakontrollt, úgy vélték, a házszabály több rendelkezése sérti az országgyűlési képviselők alkotmányos jogait.

Az Alkotmánybíróság szerint a képviselői tevékenység fegyelmi szankcióval történő korlátozása (szavazati jog gyakorlásának korlátozása, kitiltás) sem a hazai, sem a nemzetközi szabályozásban nem ismeretlen, de a támadott szabályozás mellett nem hozható fel olyan észszerű, alkotmányos érv, amely megalapozná, hogy a képviselőket fegyelmi okból az Országház mellett a hivatal épületeiből is kitiltsák.

A meghatalmazással szavazás alaptörvény-ellenessége még egyértelműbb. Az Alkotmánybíróság szerint egyrészt az alaptörvény egyetlen rendelkezése sem ad erre felhatalmazást, másrészt a határozathozatalt „kifejezetten képviselői jelenléthez köti”. Az ellenzék is azzal érvelt beadványában, hogy a meghatalmazott útján történő szavazás összeegyeztethetetlen a jelen lévő képviselők számához kötött döntéshozatallal, ami a népképviseleti elv sérelméhez vezet.

Az Alkotmánybíróság a házelnök további fegyelmi jogkörét érintetlenül hagyta, így a Kövér László által kiszabott milliós pénzbüntetésekre is rábólintott. Azt már a HVG emelte ki, hogy az Alkotmánybíróság szerint a 8-10 millió forintos pénzbüntetések a képviselők megélhetését nem veszélyeztetik, mert a minimálbérnél kevesebbet a megbüntetettek se kaphatnak, márpedig az az a legkisebb összeg, amely egy teljes munkaidőben munkát vállaló egyén megélhetéséhez a jogalkotó megítélése szerint Magyarországon aktuálisan szükséges, elégséges.

A támadott rendelkezések alkotmányosan elfogadható célja, hogy kellő visszatartó erőt garantáljon azon képviselői magatartásokkal szemben, amelyek az Országgyűlés méltóságát, tekintélyét veszélyeztetik, működését zavarják vagy akadályozzák.”

Kapcsolódó
Tíz éve bírságolja Kövér László az ellenzékieket, akik nem értik, hogy jó ideje miért nem kapnak büntetést
Tíz év alatt több mint 100 millió forint pénzbüntetést szabtak ki a parlamentben – jórészt ellenzéki képviselőkre. Feltűnő ugyanakkor, hogy jó ideje jelentősen megfogyatkozott a bírságok száma. Miért?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik