Belföld

Karácsony Gergely háborúba megy a budapestiekért

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
A főpolgármester szerint a Fidesz már menekül a fővárosból.

A Népszavának Karácsony Gergely azt mondja, nem viszi harcba Budapestet, megharcol érte. Minden 14 évnél idősebb fővárosi lakost be akar vonni a döntésekbe, így abba is, hogy vagy felfüggesztik a kormány finanszírozását biztosítva a közszolgáltatásokat, vagy azokat korlátozzák, ami főleg a közösségi közlekedést érintené nagyon komolyan. Van város, amely ezt választotta, ők a fővárosiak véleményének ismeretében döntenek, tehát ez még nyitott kérdés. A főpolgármester az interjúban megismételte korábbi érveit arról, miért nem megy már a kettő együtt, a szolidaritási hozzájárulás mértéke miért sérti az Alaptörvény és az önkormányzati törvény rendelkezéseit.

Szerinte a kormány

Budapest-ellenes politikájára a Budapest-pártiság a válasz, ez pedig független attól, ki melyik párttal szimpatizál, elég, ha a várossal teszi. Hatalmas különbség van aközött, hogy háborúba visszük a budapestieket, vagy háborúba megyünk értük.

A főváros az önkormányzati választásokig folyamatosan a fizetőképesség határán fog billegni. Lehetne stabilizálni pénzügyileg, de csak súlyos társadalmi veszteségek árán, ám szerinte főpolgármesterként az a dolga, hogy megóvjaa budapestieket

a kormányzati sarcok hatásaitól. Budapest nélkül Magyarország szegény és fejletlen ország. Itt termelődik meg a GDP 38 százaléka. De ennél többről van szó. Budapest az ország szíve, ha ez leáll, akkor a tönkretételét kiötlő agy is elpusztul.

Arra számít, hogy az önkormányzati választásokat a korábbinál is fölényesebben nyerik meg, a Fidesz már menekül a fővárosból. Az interjúban hosszan beszél arról, milyen válságkezelő-csomaggal kerülnék el a csődöt és politikai mellébeszélésnek nevezi a kormány kritikáját, emlékeztet rá, hogy miközben az Orbán-kormány bevételei 2019 óta 60 százalékkal nőttek, nekik reálbevétel csökkenés mellett kellett semlegesíteni a Covid-járvány, az energiaválság és a brutális infláció hatását. Szerinte a kabinet nem a válság kezelésben nem, hanem abban okozásban jeleskedik. Ő nem szeretne

olyan Stockholm-szindrómás főpolgármester lenni, aki az őt elnyomó börtönőr gondolatait próbálja kitalálni. Nekem az a dolgom, hogy kiszabadítsam a várost a fogságból. De ha ez az adó törvénytelen, akkor nem az a dolgunk, hogy kifizessük, hanem a város érdekében perre menjünk.

Hisz abban, hogy nyomokban még van jogállamiság Magyarországon. Úgy véli, a kormányváltás sokat segítene a fővároson, hosszútávon  bízik is ebben, attól nem tart, hogy idén előrehozott választásokat kelljen rendezni Budapesten, szerinte újrázni fog főpolgármesterként, a pártoknak pedig nagyobb szükségük van rá, mint neki rájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik