Belföld

Csődöt jelentettek, miután nem sikerült csődbe vinniük az erzsébetvárosi önkormányzatot

24.hu
24.hu

Csődöt jelentett és fizetési haladékot kért a Sunbelt Property Ingatlanforgalmazó és Ingatlanfejlesztési Kft., amely az elmúlt években több Király utcai házat próbált megszerezni az erzsébetvárosi önkormányzattól, a Cégközlönyben megjelent adatok szerint azonban a Fővárosi Törvényszék elutasította a cég csődeljárási kérelmét.

A bíróság ezzel egyidejűleg azt is bejelentette, hogy a cég számára biztosított ideiglenes fizetési haladék ezzel a döntéssel megszűnt.

A Sunbelt Property-nek és testvércégének, a Sunbelt Garden Kft.-nek közel 50 milliós perköltséget kellene megfizetnie az VII. kerületi önkormányzattal szemben folytatott hosszas bírósági eljárás miatt.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly novemberben tett pontot a másfél évtizede indított ingatlanvita végére. A másodfokú döntés alapján az önkormányzat maradt a Király utca 25., 27. és 29. szám alatti házak, és a velük szomszédos játszótéri telek tulajdonosa.

Az ügy 2020 novemberében élesedett, akkor derült ki ugyanis, hogy a cégek, – amellett, hogy azt állították, ők a tulajdonosai a négy ingatlannak – közel 10 milliárd forintnyi kötbér megfizetését is kérték a DK-s Niedermüller Péter által vezetett önkormányzattól, amivel azonnal csődbe dönthették volna a kerületet.

A két cég arra alapozta a követeléseit, hogy a VII. kerület előző, fideszes vezetése, élén az azóta kormányhivatali vezetővé kinevezett Vattamány Zsolt polgármesterrel, a 2019-es önkormányzati választás előtt elkötelezte magát az ingatlanok átadására. Ez azonban nem történt meg, Vattamányék ugyanis olyan rövid határidőkre vállalták a lakók kitelepítését és a különböző adminisztrációs intézkedések lebonyolítását, hogy azok egy része már az önkormányzati választás előtt lejárt. Vattamányék olyan szűk határidőket szabtak maguknak, hogy esélytelen volt, hogy az amúgyis olcsó, 2,6 milliárdos vételárat megkaphassák.

Vattamány Zsolt és a Fidesz vesztett 2019-ben az önkormányzati választáson, a Sunbelt-ügylet azonban Niedermüllerék közlése szerint nem szerepelt a választást követő átadás-átvételi dokumentumokban, így mire először szembesültek az óriási ütembe növekvő kötbérrel, az már megközelítette az ingatlanokért eredetileg felajánlott 2,6 milliárdos árat.

Az ellenzéki polgármester eleve semmisnek tartotta a megállapodást, ezért nem teljesítette a cégek követelését. 2020 novemberében a cégek megbízásából egy végrehajtó 417 millió forintot le is emelt a kerület számlájáról, végül azonban elvesztették a pert, és most fizetniük kellene a több tízmilliós perköltséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik