Belföld

Megugrott a Magyarországra költöző német nyugdíjasok száma

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Néhány év leforgása alatt negyedével nőtt a Magyarországon élő német nyugdíjasok száma – írja a Világgazdaság. A cikk szerint már 14 700-nál is több olyan német nyugdíjast tartanak nyilván, aki Magyarországra kéri a nyugdíjának a folyósítását. Öt évvel ezelőtt ez még 11 700 volt, vagyis néhány év leforgása alatt közel 25 százalékkal emelkedett a számuk.

A Világgazdaság cikke a német Mitteldeutscher Rundfunk (MRD) televíziós csatorna riportja alapján íródott. Az MRD alapvetően három középső tartomány, Szász-Anhalt, Szászország és Türingia állami műsorszolgáltatója, és tagja a szövetségi közmédia műsorszolgáltató szövetségének, az ARD-nek.

A közszolgálati tévé szerint két oka van annak, hogy egyre több német nyugdíjas választja Magyarországot, különösen a Balaton térségét. ( Két településről külön is említést tettek: Marcaliról és Keszthelyről.) Az egyik az alacsony árak. Egy ingatlanközvetítő arról beszélt, hogy havi 800 euróból úgy lehet élni Magyarországon, mint „Marci Hevesen”. Volt, aki úgy fogalmazott: gazdasági okokból menekült Magyarországra, mert Németországban hajléktalan lenne, hiába dolgozott le 55 évet. „Csak nyugodtan szeretnék élni a kisnyugdíjamból, Magyarországon pedig ezt megtehetem” – érvelt. A riport szerint nemcsak anyagi okai vannak a német nyugdíjasok érkezésének, hanem a magyar kormány migráció-politikája is tetszik az ideköltöző németek egy részének.

A riportban az is elhangzott, hogy a Magyarországra települő németek már húsz településen szerveztek helyi csoportokat a Balaton térségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik