Belföld

10 százalékos leépítés mellett lesz fizetésemelés a minisztériumokban

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A héten indított társadalmi egyeztetés mellett szakmai egyeztetés is indult a kormánytisztviselők új bértáblájának és béremelésének tervezetéről, amelyet a közszolgálati szakszervezetek kérésére dolgozott ki a kormány. A közszféra béremelése tehát –  az orvosok, ápolók, pedagógusok, rendőrök, katonák után – a központi és a területi igazgatásban dolgozó kormánytisztviselőkkel folytatódna, írja pénteki közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A kommüniké szerint a bérfejlesztési javaslatról a pénteki  Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon kaptak tájékoztatást a szakszervezetek. Dr. Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára az egyeztetésen hangsúlyozta, hogy az új bértábláról a kormány még nem hozott döntést, a tervezet csak a társadalmi és szakmai egyeztetést követően kerül a kormány elé.

Az államtitkár arról is tájékoztatta a szakszervezeteket, hogy a bértábla nem a politikai és közigazgatási vezetők, hanem a náluk alacsonyabb szintű tisztviselőkre vonatkozik. A béremelés nem lenne automatikus, hanem lehetőség a munkáltatók részére. A tervezett bérrendszer bérsávokat határoz meg, a konkrét  béreket a teljesítmény, az ellátott feladatok és a költségvetési lehetőségek keretei között a munkáltató határozhatja meg a  bérsávon belül.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi nehéz háborús és szankciós helyzetben a minisztériumi kormánytisztviselői béremelésre többletforrás biztosítása nélkül kerül sor, tehát a költségvetésnek a béremelés nem jelentene nagyobb terhet.

A minisztériumok ugyanis vállalták az álláshelyek 10 százalékának csökkentését és az így felszabaduló bértömeget a minőségi munkaerő megtartására fordíthatják.A Kormányzati Tájékoztatási Központ már tavaly nyáron azt közölte, hogy az elhúzódó háború, a háborús gazdasági válság és energiaválság miatti többletkiadások miatt a kormány még inkább fontosnak tartja, hogy magán is spóroljon, ezért létszámtakarékosságot rendelt el a minisztériumokban. Akkor nem árulták el, hogy hány embert bocsátanak el, ahogy arról sincs információ, hogy a most bejelentett leépítés egybevág-e a korábbi döntéssel, vagy azon felül küldenek el dolgozókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik