Belföld

Családbarátabbá tenné a bürokráciát Rogán Antal

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A kormány egyszerűsítené az egyes családtámogatási ellátások igénylését

A Miniszterelnöki Kabinetiroda társadalmi vitára bocsátotta a családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő kormányrendeletek módosításának tervezetét. Azt írták, a kormány felülvizsgálta a rendszert, hogy a családtámogatásokat minél kevesebb adminisztrációval lehessen igénybe venni.

A csaknem 11 oldalnyi dokumentum alapján a kormány nyártól egyebek mellett megszünteti a tanulói, hallgatói jogviszony igazolás csatolásának kötelezettségét. Ez csak speciális esetben marad fenn.  A tankötelezettség lejárta után a tanuló, hallgató a jogviszonyát érvényes diákigazolvánnyal igazolhatja.

A gyámhivatalnak az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatának hatályát 3 évről 4 évre terjesztik ki. Az örökbefogadással és a származás megállapításával összefüggő ügyek kivételével lehetővé teszik a gyámhatósági távmeghallgatást. A származás megismerésére vonatkozó tájékoztatást az ügyfél akár írásban is megkaphatja.

Csökkentenék az egyes családtámogatási ellátások igénybevételéhez csatolandó mellékletek számát, a tervezet módosításokat tartalmaz azon szülők esetében, akik gyermekük után gyermekgondozási díjra (GYED) voltak jogosultak. A javaslat hatásvizsgálata szerint adminisztratív tehercsökkentést eredményez a családoknak, a hatóságoknak, hogy a GYED megszűnése után a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) megállapítása hivatalból történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik