Belföld

Rogán Antal minisztériuma szerint nem képesek lehallgatásra a budapesti orosz nagykövetség tetején levő antennák

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Közleményt adott ki Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, miután a VSquare tényfeltáró portál arról írt, hogy az orosz nagykövetségek tetején híradástechnikai szempontból elég jelentős antennák figyelnek Stockholmtól Brüsszelig Európa-szerte, így Budapesten is. A VI. kerületi Bajza utcában található orosz követségi épületből a lap szerint képesek lehetnek lehallgatni a főváros nagy részét.

A portál szerint a külképviseletek a rádióhullámok aktivitásától kezdve a mobiltelefonok adatain át mindent rögzítenek, sőt, magukat a telefonhívásokat is.

A VSquare 39 Európában lévő orosz nagykövetségi épületen 182 olyan antennát számolt össze, amelyet az oroszok megfigyelésre használhatnak.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri az ilyen és ehhez kapcsolódó eszközök kérdéskörét, a sajtóban írtak pedig téves következtetéseken alapulnak

– írja a tárca a közleményében, amit a Népszava szemlézett.

A lap megjegyzi: a kabinetiroda egyelőre nem állt elő bizonyítékokkal, hogy a VSquare állításai miért tévesek.

Ugyanakkor Rogán minisztériuma megjegyzi, hogy „a nemzetbiztonsági szervek technológiai elhárító tevékenységük során nem tapasztaltak telefonos kommunikációs lehallgatásra utaló jeleket”.

Hozzáteszik:

amennyiben ilyenre sor kerülne, annak feltárására és megakadályozására minden képességgel rendelkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik