Belföld

Telex: kínai bankok finanszírozták a Vodafone felvásárlásához kötődő hitelt

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Jelentős szerepet vállaltak kínai óriásbankok a Vodafone adásvételében, melyben részben az államhoz, részben a 4iG-hez került a távközlési cég – tudta meg a Telex.

A 4iG vezérigazgatója egy februári Bloomberg-interjúban beszélt arról, hogy a 4iG egy 750 millió eurós hitelt kapott a JP Morgantól és néhány más külföldi pénzintézettől, az állami Eximbankon keresztül. A 4iG-nek azonban arról nem volt információja, hogy a hitel biztosításában milyen más pénzintézetek vettek részt.

A lap forrásai szerint

a többi hitelező döntően kínai „policy bank” volt.Ezek hivatalosan kereskedelmi bankok ugyan, de fejlesztési célokat vagy export-importot is ösztönöznek, így kínai állami célokat is szolgálnak, például a nagy kínai nemzetközi programok finanszírozásában vesznek részt.

A négy nagy kínai „policy bank” közül három, az ICBC (Industrial and Commercial Bank of China), a CCB (China Construction Bank), valamint a BOC (Bank of China) vehetett részt az ügyletben. Egyedül az agrárintézmény, vagyis az ABC (Agricultural Bank of China) maradt ki.

A BOC már korábban is jelen volt Budapesten, míg a CCB hazai megjelenéséről szerdán számolt be a Magyar Nemzeti Bank. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta az intézmény vezetőjét, Tien Kuo-lit.

A kínai bankok és a JP Morgan mellett a kisebb hitelezők között volt még az olasz Intesa-csoport és Hüsnü Özyegin török milliárdos egy hollandiai bankon keresztül.

A hitelező szindikátusban a kínai bankok dominálnak, de arról a Telexnek nincs információja, hogy eleve célzottan keresték meg a bankokat, vagy volt-e valamilyen versenyeztetés közöttük.

Kapcsolódó
Egy hónap alatt sem tudta lefordítani magyarra a 323 milliárdos Vodafone-szerződést az állami cég
A részesedést megvásárló állami Corvinus Zrt. ezt állította a bíróságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik