Belföld europoli

Szita Károly tiszteletlenségnek tartja, hogy von der Leyen fél év elteltével válaszolt a levelére

MTI/Katona Tibor
MTI/Katona Tibor

Tiszteletlen, elszomorító és felháborító – így minősítette Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere Ursula von der Leyen hétfőn érkezett válaszlevelét, amelyben az Európai Bizottság elnöke reagált a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnökének tavaly ősszel küldött kéréseire.

Szita az az orosz-ukrán háborúval összefüggő uniós szankciós politika megváltoztatását és azt kérte a bizottság elnökétől, hogy tegyék elérhetővé a felzárkózási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásait. A levélhez több mint 2500 önkormányzat vezetője csatlakozott, jelentette ki Szita, hozzátéve:

Tiszteletlenség, hogy Ursula von der Leyen fél év elteltével válaszolt, a levelének tartalma elszomorító és felháborító, mert semmibe veszi 7 millió ember akaratát, az őket képviselő önkormányzatok véleményét.

Szita Károly tolmácsolásában az Európai Bizottság elnökének válaszában az áll, hogy „Brüsszel szerint a szankciók jók, azokat fenn akarják tartani, és megértik ugyan a jelenlegi magas energiaárakkal kapcsolatos aggályainkat”, de ezt a problémát „oldjuk meg mi magunk”. Ebből a fideszes politikus azt vonta le, „mára kiderült, Brüsszelre nem számíthatunk”.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik