Belföld

PSZ: van olyan tankerület, ahol inkább tanítás nélküli munkanapot rendeltek el a hétfői tanársztrájkra

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Több visszajelzés is érkezett a PDSZ-hez, hogy egyes intézményekben nem néhány órára, hanem egész napra beszüntetnék a munkát a tiltakozók az április 24-ére, jövő hétfőre hirdetett egységes, országos sztrájknapon – írja a Népszava. 

A PDSZ azért hirdetett újabb sztrájknapot, mert az Orbán-kormány továbbra sem adott elfogadható ajánlatot a szakszervezetek követeléseire, ehelyett a köznevelési törvény módosításával, valamint egy új jogállási törvénnyel szűkítenék a tantestületek, pedagógusok jogköreit, megszüntetnék közalkalmazotti státuszukat, illetve tovább növelnék munkaterheiket.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás nem szeretne becslésekbe bocsátkozni a sztrájkolók várhatók számát illetően, hiszen elmondása szerint korábban is megtörtént, hogy egy tantestület jelezte csatlakozási szándékát, ám az intézményvezető végül lebeszélte őket például azzal, hogy ha sztrájkolnak, az iskola nem kap fejlesztési pénzt a tankerületi központtól. A jövő heti sztrájkkal kapcsolatban Totyik tud olyan esetről is, hogy egy tankerületben sok iskolából csatlakoztak volna pedagógusok, ezért a tankerületi központ hétfőre tanítás nélküli munkanapot rendelt el – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik