Belföld

Eléggé ingadozik a budapesti orosz nagykövetség állományának mérete

Miután az európai országok egyre-másra kezdték el kitiltani a többek között kémkedéssel gyanúsított helyi orosz diplomatákat, Magyarországon érdemben növekedni kezdett a budapesti orosz nagykövetség létszáma, írja a Szabad Európa.

De a lap szerint csak rövid időre kellhetett a jócskán megnövelt diplomáciai jelenlét: mostanra a tavalyelőtti szint alá csökkent az itt állomásozó nagykövetségi diplomaták száma.

A 2021. novemberi 46 főről tavaly júliusra ötvenfősre duzzadt a hivatal nyilvántartott diplomatáinak száma, majd 59 főre emelkedett október végére, ami azt jelenti, hogy harmadával nőtt a budapesti orosz nagykövetség létszáma a háború előrehaladtával. Ebben nincs benne az adminisztratív személyzet, illetve házastársként, rokonként nyilvántartott személyek száma. Ahogy a háromfős debreceni orosz konzulátus sem, amelynek létszáma nem változott az időszak alatt.

Idén tavaszra viszont 42 főre csökkent ez a szám. Azt, hogy miért, nem tudni, pedig a diplomáciai feladatokat jellemzően inkább évekre és nem hónapokra adják az államok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik