Belföld

Reagált a kormány Karácsony túlélési tervére

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

„Elfogadhatatlan, hogy valaki nem tartja be a törvényeket” – reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ az atv.hu-nak Karácsony Gergely a szolidaritási adó egy részének befizetését megtagadó bejelentésére. Amint megírtuk, a főpolgármester szerdán közölte: az elmúlt évek kormányzati megszorításai jelentősen megnehezítették a főváros pénzügyi helyzetét, beavatkozás nélkül Budapestet már az idei évet sem tudja kihúzni, ezért túlélési tervet hoztak létre. Ennek a része, hogy a főváros befejezi „a kormány finanszírozását”, és bevasalja kintlévőségeit. Karácsony ismertette, hogy a szolidaritási adóból 33 milliárd forintot befizetnek, a fennmaradó 25 milliárdot viszont törvénytelen elvonásnak tartják, nem tudják és nem is akarják befizetni, ezért pert indítanak a Pénzügyminisztériummal szemben az összeg csökkentése érdekében.

„A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de a felelőtlen gazdálkodás eredményeként ezt mára 25,5 milliárd forintra csökkentették. A baloldali városvezetés annak ellenére élte fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak” – reagált a hírre a kormány, amely szerint a főpolgármester három és fél év alatt a csőd szélére juttatta a fővárost. Azt is írták, a szolidaritási hozzájárulás lényege az, hogy a gazdagabb települések hozzájárulnak a szegényebbek működéséhez, vagyis Karácsony a szegényebb településekkel áll vitában, amikor megtagadja a szolidaritási adó befizetését.

Ezeket a paneleket Varga Mihály pénzügyminiszter is megosztotta, kiegészítve azzal, hogy az erre az évre várható 271 milliárd forintos iparűzésiadó-bevétel felett Budapest 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből.

Karácsony ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy Tarlós idejében még a kormány finanszírozta Budapestet, a főváros a központi költségvetésből összességében plusz 20 milliárd forintot kapott, 2023-ban viszont ez úgy néz ki, hogy a főváros 25 milliárddal többet fizet be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik