Belföld

Fogolyzendülés résztvevőit ítélte el a bíróság, egyiküket az országból is kiutasították

A Fővárosi Törvényszék április 14-én ítéletet hirdetett öt férfi ügyében, akiket fogolyzendülés, illetve fogolyzendülésben erőszak alkalmazásával való részvétel bűntettével vádolt az ügyészség – olvasható a Fővárosi Törvényszék közleményében.

Az ítélet szerint az öt férfi mindegyike egy budapesti büntetés-végrehajtási intézetben töltötte szabadságvesztés büntetését. 2017. július 27-én a biztonsági ellenőrzés során az őrszemélyzet tiltott tárgyakat és kábítószert talált a vádlottak zárkájában, ezért a II., III. és IV. rendű terheltet át akarták költöztetni egy másik cellába. Az öt fogvatartott azonban nem tett eleget a felügyelet arra vonatkozó utasításának, hogy készítsék össze holmijukat, hanem inkább az őröket fenyegették, és felszólítás ellenére sem hagytak fel cselekményükkel. A beavatkozás után a fogvatartottakat egyesével szólították ki a zárkából és megbilincselték őket. Az öt vádlott közül az I. és az V. rendű az utolsó felszólításkor, a beavatkozás megkezdése előtt önként abbahagyta a cselekményét, társaik azonban még a bilincseléskor is ellenállást tanúsítottak.

A bíróság fogolyzendülés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat. A többszörös visszaeső I. és V. rendű vádlott esetében a bíróság a törvény által biztosított korlátlan enyhítés lehetőségét alkalmazta és velük szemben egy évnél rövidebb, végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki, így az I. rendűt 10 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra, míg az V. rendűt 9 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A többszörös visszaeső II., III., illetve a visszaeső IV. rendű vádlottakat a fentieknél hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetéssel sújtotta a bíróság. A II. rendűt 3 év 6 hónap, a III. rendűt pedig 3 év 10 hónap fegyházbüntetésre, valamint négy – négy év közügyektől eltiltásra ítélte. A IV. rendű vádlottal szemben 3 év 4 hónap börtönbüntetést szabott ki és 3 évre kiutasította Magyarország területéről. A terheltek továbbá feltételes szabadságra sem bocsáthatók.

Az ítélet ellen az ügyészség a minősítés megváltoztatása és hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetések kiszabása érdekében, a vádlottak és védőik pedig felmentés, enyhítés végett jelentettek be fellebbezést, ezért az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik