Belföld

A kormány emeli az egyházi személyek jövedelempótlékát

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
A határozat megjelent a Magyar Közlönyben.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt döntés szerint Varga Mihály pénzügyminiszternek kell gondoskodnia arról, hogy 2024-től kezdődően beépülő jelleggel évi 61 711 834 forint álljon  rendelkezésre a központi költségvetésben a magyarországi egyházi személyek jövedelempótléka és zsidó örökség ápolása támogatását szolgáló előirányzata javára.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint ugyanakkor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek december végéig meg kell vizsgálnia az előirányzat felosztására vonatkozó jogi szabályozást, előterjesztést kell készítenie a felosztás új szabályairól. A kormány felhatalmazta a miniszterelnök általános helyettesét a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény végrehajtásáról szóló 231/2019. (X. 4.) Korm. rendelet 28. § (1) bekezdés c) pont ca) alpontja szerinti megállapodások aláírására.

Az idézett paragrafus szerint egyházi céltámogatásként kell tervezni azt a támogatást, amely a szolgálati helynek minősülő magyarországi településen hitéleti szolgálatot teljesítő egyházi személyek – külön megállapodásban meghatározott, az egyház belső szabályai szerint felosztható és az egyház belső szabályai szerint kifizethető – jövedelempótlékához kapcsolódik,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik