Belföld

Magyar kvótát sürget a Jobbik

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
A párt szerint nemzeti érdek, hogy vendégmunkások helyett hazai munkaerőt alkalmazzanak a cégek.

„A magyar kvótáról” címmel nyújtott be határozati javaslatot Z. Kárpát Dániel (Jobbik), aki szerint az egyre több külföldi vendégmunkás miatt csökken a magyarok munkavállalási esélye, kiszámítható bérfejlesztése. Az ellenzéki politikus sürgősen módosítaná a Munka Törvénykönyvét, hogy a Magyarországon működő, tíz főnél több embert foglalkoztató cégek dolgozóinak legalább 90 százaléka az Európai Gazdasági Térség állampolgára, jellemzően magyar legyen. Az a munkáltató, amely ennek nem felel meg, nem kaphatna állami támogatást, kizárnák az állami forrásokra pályázók közül.

Az ellenzéki politikus szerint az utóbbi években tízezrével jelentek meg vendégmunkások. Jellemző indoklás, hogy olyan helyekre jönnek, amelyeket magyar munkavállalókkal nem lehet feltölteni, az érintett iparágak jellemzően a multinacionális cégek és beruházók jelzései alapján kerülnek kijelölésre. Számos régióban jelentek meg korábban csak filmekben látott konténervárosok, miközben a hazai munkanélküliségi ellátási rendszerből kiesők nem kapnak kellő állami segítséget, ingyenes átképzést pedig ritkán.

A jobbikos javaslat célja, hogy a magyar adófizetők által befizetett adóforintokból csak olyan cégek kaphassanak támogatást, amelyek a fenti, 90 százalékos kikötést betartják. Az így felszabaduló állami forrásokat az érintett beruházási régiók fejlesztésére, az ottani kisvállalkozások támogatására fordítanák.

Erről sajtótékoztatót is tartott Z. Kárpát Dániel. A Jobbik-Konzervatívok alelnöke azt mondta, bár konzervatív közösségük meglehetősen távolságtartó a kvóták rendszerével szemben, de a magyar kvóta iránt elkötelezettek, a javaslat a magyar vállalkozók, magyar munkavállalók támogatására is alkalmas.

Az MTI tudósítása szerint a politikus nemzeti érdeknek nevezte, hogy elsősorban hazai munkaerőt alkalmazzanak az országban működő cégek, pártja nem szeretné, ha a hazai munkaerőpiacon tömegesen jelennének meg külföldi vendégmunkások. Példaként hozta fel: a leendő debreceni akkumulátorgyár kilencezer állásának egy részét kínaiakkal töltenék fel, de már a BMW-beruházásnak idején világos volt, hogy a hazai munkaerő nem elegendő a keletkező új álláshelyek betöltésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik