Belföld

Karácsony Gergely: A kormány egy szép kerek összeggel járult hozzá az erőfeszítéseinkhez, egy fillért sem kaptunk

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Rengeteget spóroltunk, mégis többet fizetünk – és még támogatást sem kaptunk. Röviden így foglalhatnám össze a főváros helyzetét az energiakrízissel kapcsoltban

– fogalmaz Facebook bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester felidézi: tavaly ősszel a csillagos egekbe emelkedtek az energiaárak, a legtöbb önkormányzat mégis úgy érezte, hogy nem tehet mást, mint hogy ezeken az árakon megköti az idei évre vonatkozó energiaszerződéseit.

Ha mi is ezt csináltuk volna, mostanra csődbe megyünk

– véli Karácsony, hozzátéve, hogy ehelyett egy bonyolult, napi vételezési eljárást alakítottak ki, mellyel ki tudták használni a csökkenő világpiaci árakat. Ennek köszönhetően az év első három hónapjában 29 milliárd forinttal kevesebbet fizetett a főváros, mint ha tavaly ősszel szerződött volna.

És hiába jártunk el különös gondossággal, a kormány egy szép kerek összeggel járult hozzá az erőfeszítéseinkhez – az önkormányzatok között kiosztott támogatásokból egy fillért sem kaptunk. Sőt, ki kellene fizetnünk az idén a tizenkétszeresére emelt szolidaritási adót is a kormánynak

– zárja sorait Karácsony.

A kormány – a korábbi 10 ezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után – január elején a 10 ezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek energiaáremelkedés miatti támogatásáról döntött közel 44 milliárd forint értékben. A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége szerint a kormány pártpolitikai alapon osztotta szét a válságban a támogatásokat.

Kapcsolódó
„Hihetetlen lesz, amikor az új energiaszámlák elkezdenek beérkezni”
Hiába nyugodott meg a piac, a tavalyi energiaválság hatásai az idén fognak igazán fájni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik