Belföld

Publicus-kutatás a népek népszerűségéről

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu
Egyetlen nemzet volt, amelynél a „rokonszenvindex” nem érte el az 50 százalékot. Meghatározó a pártszimpátia.

A Publicus Intézet Népszava megbízásából készített felmérésében arra kereste a választ, mennyire rokonszenveznek más népekkel a magyarok. Az életkor, nem és iskolázottság szerint reprezentatív kutatás tizennyolc nemzet népszerűségét mérte. Kiderült, az olaszok a legnépszerűbbek (84%), utánuk az osztrákok (82%), a lengyelek (81%) a finnek és a spanyolok (80-80%) következnek. 70 százalék fölött szerepeltek a csehek (78%), a svédek (76%), a franciák és a németek (74-74%), a britek (73%) és a szlovákok (71%).

A 60-70 százalék közötti sávba kerültek a törökök (63%), az ukránok (62%), az amerikaiak (61%), az indiaiak (60 százalék). 60 százalék alatti lett a kínaiak (58%) és a románok (55%) megítélése. Egyetlen népként az oroszok (44%) „tetszésindexe” nem érte el az 50 százalékot. Mint írták, más népek megítélésénél is döntő lehet a pártszimpátia. A tizennyolcas listán csak három olyan nemzet volt (a török, a kínai és az orosz), amely a fideszesek körében volt népszerűsébb, minden más esetben inkább az ellenzékiek rokonszenveztek más népekkel.

A lengyeleket a fideszes válaszolók 72, az ellenzékiek 88 százaléka tartotta szimpatikusnak, de voltak jóval nagyobb különbségek is. Az ukránokkal a kormánypártiak 34 százaléka szimpatizál, szemben az ellenzékiek 81 százalékával. Az amerikaiak megítélésében is hatalmas az eltérés: a kormánypártiak 37 százaléka áll szemben az ellenzékiek 81 százalékával. Az amerikaiknál a  fideszesek inkább kedvelik az oroszokat (54%). A nem válaszolók aránya általában 8-14 százalék között mozgott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik