Belföld

Zivataros napoknak nézünk elébe, viszont ma 21 fok lesz a hőmérsékleti csúcs

Katrin Requadt / DPA / AFP
Katrin Requadt / DPA / AFP
Migrénesnek lenni most különösen nem jó.

Az időjárás szempontjából a mai nap legfontosabb, egyben legörvendetesebb híre, hogy a legmagasabb hőmérséklet elérheti a 21 Celsius fokot, igaz, a Nyugat-Dunántúlon csupán 10-13 fok várható, késő estére pedig 7 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Az OMSZ szerint általában erősen felhős, a Nyugat-Dunántúlon borult lesz az ég. A legtöbb napsütés az északkeleti megyékben várható. Délig a nyugati megyékben lehet kisebb eső, majd délután a Duna-Tisza közén és a Dunántúlon akár több helyen kialakulhat zápor, néhol zivatar. Az ország északkeleti harmadán estig nem valószínű csapadék. Az északkeleti, északi szél sokfelé megélénkül, kevés helyen meg is erősödik, záporos gócok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A Köpönyeg kitér az orvosmeteorológiai aspektusokra is, úgymint: A hidegfronti hatás mellett a helyenként megélénkülő szél és helyi záporok, zivatargócok miatt tapasztalható légnyomás ingadozás sokaknak okozhat kellemetlenséget. Az olyan általános tünetek mellett, mint a tartós, migrénes fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, koncentrációs problémák várhatóan erősödni fognak a krónikus betegségek tünetei is. Az arra érzékenyeknél vérnyomás ingadozás, szédülés jelentkezhet. A korábbi műtéti hegek, csonttörések érzékennyé, fájdalmassá válhatnak. Ajánlott esernyőt, esőkabátot is magunkkal vinni, mert elázás esetén magas a megfázás, felfázás esélye.

Ami pedig a jövő hetet illeti:

Hétfőn kelet, északkelet felől gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és többfelé alakul ki zápor, zivatar. Néhol tartósabb eső is lehet. 10 és 15 fok közé csökken a hőmérséklet. Az ÉK-i szél megerősödhet.

Kedden erősen gomolyfelhős marad az ég, ezért szórványosan újabb záporok, zivatarok fordulnak elő. A légmozgás is élénk marad. 15-17 fok körüli értékeket mérhetünk.

Szerdán erősen felhős, borongós idő valószínű, szórványosan újabb záporokkal, zivatarokkal. 10-17 fok várható délután.

Csütörtökön eleinte még borús idő lesz, majd fokozatosan csökken a felhőzet, egyre több napsütés várható. 14-19 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik