Belföld

A rendőrség megállapította, hogy nem is állt le a népszámlálás oldala, ezért megszüntették a nyomozást

MTI / Balázs Attila
MTI / Balázs Attila

Október 1-jén, a népszámlálás legelső napján a nagy érdeklődés miatt összeomlott a kérdőív online kitöltőfelülete. A népszámlálást lebonyolító Központi Statisztikai Hivatal elmondta, hogy nemcsak az okozott problémát, hogy sokan próbálták egyszerre kitölteni a kérdőíveket, hanem terheléses támadás is érthette az oldalt. A leállás miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozást rendelt el.

A Telex kérdezett rá a rendőrségnél az ügy állására, miután az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK) közölte, hogy bűncselekmény hiányában már 2023. március 29-én megszüntették a nyomozást. Sőt, azt is hozzátették, hogy

a kérdéses időszakban a rendszer végig jól működött.

Ez azért is érdekes, mert nem pusztán az olvasói tapasztalatok szóltak az online rendszer leállásáról, hanem maga a KSH is elismerte azt, ráadásul a népszámlálás zöld számán is bemondta egy robothang, hogy a nagy érdeklődés miatt a népszámlálás online rendszere összeomlott.

Az oldal az eredetileg utolsónak tervezett napon is akadozott, de akkor nem is merült fel a támadás: a KSH szerint egyszerűen a vártnál is többen hagyták az utolsó pillanatra az online kitöltést. A határidőt ezt követően három nappal hosszabbították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik