A következő élő közvetítés része Orbán: Mi már hazaküldtük a ruszkikat

Orbán: Az Egyesült Államok a barátunk

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Ha a tényeket nézzük, azt találjuk majd, hogy nem Magyarországgal szembeni szankciókról van szó. Átnéztem a Washington által közzétett listákat. 34 személyt sorolnak fel, akikről azt állítják, hogy kijátszották az Oroszország elleni szankciókat. A 34 személy között egy magyar van

– mondta a kormányfő, aki úgy látja, hogy pénzügyi szankciókról van szó.

A bankról elmondta, hogy lehetett volna komoly szerepe a közép-kelet európai gazdaság fejlesztésében. A lehetőségei azonban folyamatosan szűkültek, míg nem a lehetősége teljesen ellehetetlenült az amerikai szankcióknak köszönhetően.

Magyarország ezért kilépett a Nemzetközi Beruházási Bankból. Szóba kerül a magyar-amerikai viszony. Orbán szerint a történelem során a magyarok megpróbáltak a lehető legszorosabb szövetségi viszonyt kialakítani az amerikaiakkal.

Az Egyesült Államok a barátunk, fontos szövetségesünk

– jelentette ki Orbán, aki szerint az értékközösség és a gazdasági kapcsolatok összekötik a két országot.

Látni kell, hogy Amerika nem egységes. Ma egy megosztottabb ország képét mutatja

– véli Orbán, hozzátéve, hogy sok múlik azon, milyen pártkötődésű elnök ül a Fehér Házban. A republikánusokkal könnyebb az együttműködés.

Az amerikai nagykövetek a kormányfő szerint politikai kinevezettek. Ezt tudomásul kell venni, de az szokatlan, hogy plakátkampányokon képviseli az amerikai kormány álláspontját a követség.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik