Egy év alatt senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként M. Richárd ügyében

Az ügyészség az orvosszakértői véleményre vár, ahogy az elhunyt férfi jogi képviselője is.

Bár már több mint egy éve büntetőeljárást indított a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség M. Richárd ügyében, miután a jogi képviselője feljelentést tett, hogy nem megfelelő egészségügyi ellátásban részesült az ügyfele, továbbra sem lehet tudni, hogy hibázott-e bárki is a Dózsa György úti gázoló börtönkórházi kezelése alatt.

M. Richárdot válságos állapotban vitték 2021 végén a berettyóújfalui börtönkórházba, miután sztrókot kapott, majd néhány hónappal később áprilisban is agyvérzése volt. Tavaly tavasszal folyamatosan romlani kezdett az állapota, és annyira felszökött a láza, hogy azt a gondos kezelés ellenére sem tudták levinni az orvosok. Ezt már nem bírta el a férfi szervezete, és május ötödikén este hat óra körül meghalt.

Megkerestük a Központi Nyomozó Főügyészséget, hogy megtudjuk, van-e már gyanúsított a  büntetőeljárásban. Az alábbi választ kaptuk Kovács Katalin szóvivőtől.

Megkeresésére tájékoztatom, hogy a megjelölt ügyben a néhai fogvatartott jogi képviselőjének 2022. január 25-én kelt feljelentése alapján foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt a Győri Regionális Nyomozó Ügyészségen elrendelt nyomozás továbbra is folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

Megkerestük Mocsai Gergely ügyvédet is, aki annak idején megtette a feljelentést az akkor még betegeskedő M. Richárd kérésére.

Ez a nyomozás szokásos menete, ezt nem tudjuk befolyásolni. Bemutatták a boncjegyzőkönyvet, és orvosszakértői véleményt kértek. Ennek a függvénye lesz, hogy lesz-e majd gyanúsított, és ha igen, akkor mivel fogják meggyanúsítani

– magyarázta az elhunyt férfi jogi képviselője.

Kapcsolódó
Jován László: Ha szakszerű kezelést kap M. Richárd, akkor nincs ez a haláleset
Ügyvédje szerint a sorozatos mulasztások miatt halt meg a férfi. A BVOP visszautasítja a vádakat.

Korábban ebben az ügyben már kerestük a büntetés-végrehajtást. Válaszukban akkor azt írták, hogy bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget válaszadásra konkrét személyre, eseményre vonatkozó kérdések tekintetében.

„Általánosságban azonban a büntetés-végrehajtási szervezet valamennyi egészségügyi dolgozója nevében visszautasítjuk a megfogalmazott vádakat, mivel kollégáink magas szakmai felkészültséggel, a vonatkozó jogszabályokban foglaltak szerint biztosítják a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátását” – írták.

M. Richárd a kecskeméti maffiaperként elhíresült ügyben kapta a legsúlyosabb büntetését 2006-ban, amikor nyolc év fegyházra ítélték jogerősen bűnszervezet tagjaként elkövetett emberölés előkészülete miatt, valamint bűnsegédként elkövetett fegyvercsempészet miatt. 2021 júliusában három és fél év fogházra ítélték a két halálos áldozattal járó Dózsa György úti tragédia miatt.