Belföld

A svájci farkas lelövése miatt házkutatást tartottak egy nyíregyházi vadásznál

Házkutatást tartott a rendőrség a Svájcból hozzánk vándorolt farkas lelövésével összefüggésben egy nyíregyházi vállalkozónál. A Boon.hu információi szerint a borsodi ingatlannal is rendelkező vadász-vállalkozó lehetett az elkövető.

A rendőrség csütörtökön erősítette meg, hogy nyomozást indított a védett farkas ügyében, melyet a nyakára rögzített jeladón keresztül követtek Olaszországon, Ausztrián és Magyarországon át. A napokban azonban a jelek alapján úgy tűnt, mintha az állat közúton közlekedne egy autó sebességével, ezért keresni kezdték a helyadatok alapján. A jeladót végül Hidasnémeti közelében a Hernádból fogták ki.

Az Országos Magyar Vadászkamara az MTI-hez csütörtökön eljuttatott állásfoglalásában azt írta: a hetvenezer magyar vadászt tömörítő köztestületként és érdekképviseletként, a leghatározottabban elítélik a természetkárosítás bármilyen formáját, függetlenül attól, hogy azt ki követi el. Közölték, a borsodi esettel kapcsolatban az illetékes szervezetektől kértek tájékoztatást a történtekről. Amennyiben bizonyítást nyer, hogy vadász volt a tettes, és fény derül a személyére, akkor a vadászkamara saját hatáskörben eljárva is megtesz minden szükséges intézkedést.

A kódnevén M237-esként nyilvántartott farkas átkelt több folyón és autópályán, keresztezett vasútvonalakat, vándorlása legmagasabb pontján pedig közel 3500 méteres tengerszint feletti magasságban haladt. Legtöbbször céltudatosan vándorolt ​​egy adott irányba, de időnként néhány napig (legfeljebb két hétig) egy helyben maradt, vélhetően pihenni vagy a bőséges táplálék miatt.

Az M237-es a megtett 1927 kilométert tett meg a kiindulópontjától, amivel új európai csúcsot állított fel, jeladós farkas ugyanis ilyen nagy utat még sosem járt be a kontinensen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik