Belföld

Nyugaton leszakad az ég – térképen a veszélyjelzések

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Péntekre már narancssárga figyelmeztetést is kiadtak.

Az ország nyugati felén borult idő várható, keletebbre rövidebb-hosszabb időre előbukkanhat a nap. Estig a Dunántúlon lehet többfelé eső, a nyugati tájakon nagyobb mennyiségű is, estétől már keletebbre is lehetnek záporok. A szél többnyire élénk, mérsékelt lesz, de a Nyugat-Dunántúlon megerősödhet az északi szél. A hőmérséklet többnyire 15-20 fok között alakul, a tartósan borult, csapadékos nyugati tájakon ennél több fokkal hűvösebb lesz. Késő estére 7-12 fok közé csökken a hőmérséklet – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga figyelmeztetéseket adott ki az eső, illetve a zivatarok veszélye miatt. Az esős terüeteken 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat.

Zivataroknál az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat!

Azt írták, hogy a nyugat felől érkező csapadékzónából csütörtök éjfélig a Nyugat-Dunántúlon tartós, áztató eső várható, területi átlagban 20 millimétert meghaladó, helyenként akár a 30 millimétert is megközelítő csapadékmennyiséggel. Az esti óráktól a záporok mellett lehet egy-egy zivatar is, amihez átmeneti szélerősödés (~50-60 km/h), kisméretű jégeső (< 1 cm) társulhat.

Pénteken is folytatódik a csapadékos idő, nyugaton további kiadós (újabb 20-30 mm-t meghaladó mennyiségű) eső várható. Két megyére másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adtak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik